Nagrada „Živojin Žika Pavlović“ hrvatskom reditelju Juraju Lerotiću za film „Sigurno mesto“

LESKOVAC

Na 16. leskovačkom internacionalnom filmskom festivalu žiri koji su činili reditelji Damjan Kozole i Nenad Pavlović i glumac Ljubomir Bandović. Oni su rekli da su sve odluke donosili jednoglasno, bez ikakvih trzavica i da su lako uskladili mišljenja. Nagradu „Živojin Žika Pavlović“za najbolju režiju glavnog takmičarskog programa dobio je Juraj Lerotić za film „Sigurno mesto“ hrvatske produkcije. Nenad Pavlović kaže da je to film neverovatne snage, hrabrosti, aktivnosti, istine, bola, nade, a Ljubomir Bandović ocenjuje da se takav film dešava jednom u 10-15 godina. Drugu nagradu žiri je dodelio Pjeru Žalici za film „Praznik rada“ bosansko-hercegovaćke produkcije. Treću nagradu za režiju dobila je Nina Ognjanović za film „Ovuda će proći put“ srpske produkcije.

Za najbolju mušku ulogu nagrada je dodeljena Goranu Markoviću za ulogu filmu „Sigurno mesto“ hrvatske produkcije. Za najbolju žensku ulogu nagrađena je Marija Škaričić za ulogu u filmu „Tragovi“ hrvatske produkcije.

Ove godine pokrenuta je i selekcija „Divlji film“, a glavna nagrada nosi naziv „Dušan Makavejev“. Ova selekcija inspirisana je slavnim rediteljem Dušanom Makavejevim, koji je bio iz Beograda, ali je pravio je filmove u Jugoslaviji, Australiji, Francuskoj, Švedskoj, Kanadi, Nemačkoj… U ovom svestranom programu, prikazani su inostrani filmovi i autori koji se, poput Dušana, bave temama od usamljenosti i otuđenja, preko političke represije do oslobođene seksualnosti. Organizatori su zato formirali žiri od umetnika koji su tokom svoje karijere sarađivali sa Makavejevim i to su Greta Skaki (glumica, Australija), Jan Dede (montažer, Francuska) i Rob Mos (režiser, SAD). Oni su odlučili da nagrada za režiju u kategoriji Divlji film pripadne reditelju američkom Šonu Pirsu Vilijamsu za film „Slatki istok“. Žiri je dodelio i dve specijalne nagrade, od kojih je prva otišla u ruke argentinskoj rediteljki Melisi Ribental za film „Lice meduze“, a druga je pripala filmu „Teheranske priče“ za poseban doprinos scenarija za film, a koji su režirali Iranci Aireza Katami i Ali Asgari.

Žiri u sastavu Stefan Arsenijević, Maja Medić i Miloš Vlalukin odabrali su najbolje u konkurecniji studentski film. Nagrada nosi naziv „Radomir Bajo Šaranović“, a najuspešniji mladi reditelj je Bojan Radanović, za film „Fender“ u produkciji Akademije deamskih umjetnosti Zagreb. Druga nagrada dodeljena je Đorđu Petroviću za film „Mamut“ u produkciji Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, dok je treća nagrada dodeljena Tini Veličković za film „Tuga“ u produkciji Fakulteta za dramski umetnosti Skopje. (kraj) IS/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare