Nagrada “Svetislav Milić ” u oblasti kulture i umetnosti pripala Petri Spasojević i Luki Milojkoviću

NIŠ

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić – mladima od srca“ donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti kulture i umetnosti za 2020. godinu dobije Petra Spasojević, mlada pijanistkinja iz Kuršumlije, dok je odluka komisije da nagradu u istoj oblasti za 2021. godinu dobije Luka Milojković, mladi harmonikaš iz Niša.

Nagrada im se dodeljuje „za izvanredne rezultate u oblasti kulture i umetnosti“, saopštio je  Marjan Zdravković, član komisije za dodelu pomenutih priznanja.

                       Za nju kažu da je naš Mocart, ali mi kažemo da je Petra jedinstvena, neuporediva, mi kažemo da je Petra budućnost. Rođena na isteku sedmog meseca, prve dane života je provela u inkubaoru sa težinom nešto većom od jednog kilograma i dvesta grama, Petra je u život zakoračila sa oštećenim vidom. Međutim, ta činjenica nije sprečila “malog Mocarta” iz Novog Sada, kako su je prozvali novinari, da stvara divne melodije. Dokaz tome su brojne nagrade. Njen talenat su prepoznali i profesori sa muzičkih koledža širom sveta, ali i Nemanja Radulović, naš muzički virtouz.

                      Pored Petrinog talenta i apsolutnog sluha, najzalužnija osoba za magičnu muziku koja izlazi ispod njenh prstiju je Ana Frlin, profesorka klavira, koja je je u radu sa Petrom napravila pravu magiju, a sve to zahvaljujući posebnom metodu rada. Petra uvek ističe prof. Frlin i uvereni smo da će profesorka Frlin biti i na svečanoj dodeli priznanja.

Pored brojnih nagrada, Petra je i društveno aktivna. Učestvovala je na nekoliko konferencija posvećenih mladima, a tokom leta je sa Maestro Milenom Injac imala i svoj koncert u Nišu.

                      Sa druge strane, Luka Milojković ima tek 12 godina a već je postao svetski šampion u sviranju harmonike. Talenat za muziku nasledio je od oca. Nišlija Luka Milojković, već sa osam godina profesionalno se bavi sviranjem harmonike. Prva nagrada usledila je nakon samo par meseci, a tri godine kasnije, odnosno u junu ove godine i titula najboljeg na svetu u kategoriji od 10 do12 godina. I pored toga što puno vremena poklanja harmonici Luka ima i druga interesovanja. Kaže da voli da igra fudbal.

                     Luka je sa svojom školom osvajao brojne nagrade na različitim takmičenjima.

                „Nagrada „Svetislav Milić“ dobitnicima će biti uručena 15. novembra na svečanosti u Nišu. Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić“ ovim šalje važnu poruku , a to je da se kultura u Srbiji poštuje, ceni i uvažava“, izjavio je Marjan Zdravković.

              Podsetimo, nagradu dodeljuje H.O. „Nađi Raula“ uz podršku ITKonekt-a.

Dobitnicima će nagrade biti uručene u ponedeljak, 15.novembra na svečanosti u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare