Nagrada „Miodrag Veličković Mivel” za satirični kaiš  Saši Dimitrijeviću iz Niša

LESKOVAC-NIŠ

Na Balkanskoj smotri mladih strip autora u Leskovcu žiri u sastavu Jurica Dikić, Ninoslav Miljković i Predrag Stanković, jednoglasno je doneo odluku da internacionalnu nagradu „Miodrag Veličković Mivel” za satirični kaiš  dodeli Saši Dimitrijeviću iz Niša.

 Balkanska smotra ove godine obeležava jubilej  20 godina postojanja. Ni jedan strip festival u Srbiji još nije dočekao ovakav jubilej. Godišnjicu  je krunisao još jedan svetski rekord po masovnosti, po svedočanstvu Britanskog strip teoretičara Pola Graveta, autora kultnog dela “1001 strip koji morate pročitati pre smrti”, na smotri je ove godine bilo 2.789 učesnika iz 61 zemlje sa šest kontinenata.

Na ovom festivalu predstavili su se najbolji crtači iz celog sveta i broj učesnika je i više nego impozantan. Od značaja je i broj zemalja i kontinenata sa kojih dolaze. Nagrada koja je otišla na adresu Saše Dimitrijevića dobila je na ovaj način  svetski značaj.

“Poigravajući se često sa istorijskim, ali i javnim i simboličkim, naročito lokalnim ličnostima, oštro reagujući i na ovdašnja događanja, Dimitrijević čistim i jasnim izrazom, i likovno i verbalno, ne ostavlja mesta za dvoumljenje izvrćući apsurd, poput odraza u ogledalu, u svoj prirodni, kulturni logički tok , navode članovi žirija obrazlažući svoju odluku da internacionalna nagrada pripadne baš ovom, niškom, karikaturisti čije radove svakodnevno objavljuju niške “Narodne novine” kao i portal “Bela mi”, a saradnik je i beogradske “Politike”.

Budući da je velika većina nekada nagrađenih mladih autora danas grupa internacionalno etabliranih autora čiji rad čini kičmu produkcije najvećih italijanskih, francuskih i američkih izdavača, može se i s te strane tvrditi da je Balkanska smotra opravdala svoje postojanje jer je pre drugih prepoznala njihov talenat i kvalitet i dala im podršku za dalji rad. Sada se ovoj grupi autora pridružuje i Saša Dimitrijević koji, sa pravom, danas važi za jednog od naoštrijih srpskih kritičara vremena koje živimo pokazujući da je karikatura jedna veoma ozbiljna stvar.

Organizatori Balkanske smotre mladih strip autora su Marko Stojanović, Miloš Cvetković i Ivan Stojanović ispred Leskovačke škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“, a suorganizator je Leskovački kulturni centar.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare