Nagrada „Dr Miodrag Lazić“ Lazaru Stošiću

NIŠ

Dobitnik ovogodišnje nagrade GO Medijana „Dr Miodrag Lazić“ koja se dodeljuje najboljem studentu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu je Lazar Stošić.  Nagradu koja se sastoji od plakete, povelje i 100 hiljada dinara, uručio je Nebojša Kocić, predsednik Gradske opštine Medijana. Dodeli priznanja prisustvovala je i Nina Vujošević, ćerka dr Miodraga Lazića, na čiji je predlog, ova nagrada prošle godine ustanovljena. Na ovaj način se čuva uspomena na  dr Lazića jer takav čovek i heroj ne sme biti zaboravljen.

„Gradska opština Medijana je i prošle godine dodelila nagradu od 100 hiljada dinara, kao i zahvalnicu i povelju najboljem studentu završne godine Medicinskog fakulteta Jeleni Milošević iz Vranja, ove godine je nagradu dobio Lazar Stošić i jako je bitno da oni planiraju da ostanu u našoj zemlji“, istako je Nebojša Kocić.

 On je dodao da su Srbiji neophodni ovakvi lekari koji će ići putem dr Miodraga Lazića s obzirom da se gradi veliki broj kliničkih centara i domova zdravlja.

                              „Ono što je obaveza Gradske opštine Medijana je da se trudimo da čuvamo sećanje na naše heroje, na naše lekare i da nagrađujemo najbolje kako bismo ih zadržali u našoj zemlji“, kazao je Kocić.

                           Lazar Stošić, dobitnik nagrade, poručio je da je ovo priznaje poseban podsticaj za dalje lično i profesionalno usavršavanje.

                            „Ova nagrada predstavalja i obavezu da opravdam ukazano poverenje, dr Lazić je bio izvanredan lekar, bio je poznat po svojoj plemenitosti i dobroti i mislim da će budućim generacijama studenata medicine njegov primer služiti kao inspiracija u budućem radu“, rekao je naš sagovornik.

                               Lazar Stošić završio je treću i četvrtu godinu srednje škole na Dolar akademiji u Škotskoj zahvaljujući stipendiji koju je osvojio na osnovu postignutog uspeha na testu iz engleskog jezika, koji je organizovan na nivou cele Srbije.

                              „Ta prilika mi je posebno značila zbog toga što sam dobio uvid u obrazovni sistem druge države, upoznao sam ljude iz različitih zemalja, a pored toga sam stekao i odličnu radnu naviku i usavršio taj praktični aspekt koji je tamo dosta zastupljen, poput rada u laboratorijama i pisanja naučno istraživačkih radova“, objašnjava Stošić.

                            On je dodao da planira da nakon integrisanih akademskih studija nastavi sa postdiplomskim studijama iz oblasti biomedicinskih nauka i da doprinese radu našeg zdravstvenog sistema.

                           Da podsetimo, dr Miodrag Lazić, čije ime nosi ova nagrada, rođen je 31. maja 1955. godine u Beogradu. Kao ratni hirurg i dobrovoljac, vodio je Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je dobio orden “Svetog Save”, medalju “Milan Tepić” za hrabrost, orden “Krst Milosrđa” i Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena. Preminuo je od posledica izazvanih virusom korona, 14. aprila 2020. godine, a Urgentni centar u Nišu na čijem je bio čelu u to vreme, poneo je njegovo ime.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare