Nagrada “Dejan Anastasijević”

BEOGRAD

Nagrada “Dejan Anastasijević” koju dodeljuje Nezavisno udruženje novara Srbije (NUNS) u kategoriji elektronski mediji uručena je danas novinaru televizije N1 Mladenu Savatoviću za prilog “Ispod površine – Kraljevi asfalta”.

U kategoriji onlajn medija nagrada je pripala novinarima VOICE Slađani Gluščević i Milošu Katiću za tekst “Država imovinu od 1,8 milijardi evra prodala gubitašu ABL Solvemtu za 51 milion evra”.

U kategoriji štampani mediji nagrada je dodeljena Jovani Gligorijević za tekst u nedeljniku “Vreme” o seksualnom nasilju u Istraživačkoj stanici Petnica.

Savatović je zahvalio svojim kolegama koje su učestvovale u izradi filma.

“Ovo je velika motivacija za sve nas da se dalje borimo za slobodu medija”, poručio je Savatović.

Gluščević je rekla je rekla da u nekoj drugoj državi njihova priča ne bi bila u kategoriji istraživačko novinarstvo, jer bi ti podaci trebalo da budu javno dostupni i da se nada da će rezultat njihovog rada biti proaktivne institucije.

Gligorijević izrazila je zahvalnost žiriju sto je temu seksualnog nasilja prepoznao kao temu vrednu novinarske nagrade.

Predsednik NUNS Željko Bodrožić ocenio je da novinarima ostaje borba, “jer u ovo nevreme nije ni ljudski ni profesionalno sakriti se i ćutati”.

Bodrožić je  istakao da nagrada nosi ime “dragog i vrsnog kolege, koji je ostavio veliku profesionalnu zaostavštinu”.

On je rekao kako se vidi da ima dosta novinara koji ne ćute, već istražuju i pitaju i da je to najbolji odgovor vlasti.

Ambasador SAD Kristofer Hil istakao je da nema lakih godina za medije, ali da je ova bila posebno teška zbog invazije Rusije na Ukrajinu.

On je ocenio da Rusija ide u potpuno pogrešnom smeru, da slobode u njoj ukidaju, a mnogi ljudi idu u zatvor.

Hil je, ukazavši na pogibije novinara u Ukrajini, rekao da ih se treba sećati svake godine jer novinari svoj život često dovode u opasnost, a da preživeli treba da nastave ono što su radile njihove nastradale kolege.

Američki diplomata je ocenio da novinari u pojedinim državama nose teži teret nego u drugim zemljama i istakao da “demokrzija bez slobode medija nije zaista demokratija”.

Hil je čestitao svima koji se bave istraživačkim novinarstvom, ističući kako je siguran da su roditelji tih novinara kada su im rekli čime će se baviti, rekli tu nema novca, ali da su novinari rekli “nema novca, ali ima istine” i da oni i danas tragaju za istinom.

U konkurenciji za dodelu nagrade “Dejan Anastasijević” bili su radovi nastali od 30. marta 2021. do 30. marta 2022. godine.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare