Nacionalni savet Albanaca o izjavama ministra za državnu upravu

BUJANOVAC

Ministar državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) Republike Srbije Branko Ružić drugi put politički napada Nacionalni savet Albanaca, navodi se u današnjem saopštenju u kome ovaj organ poziva Ružića da se ” fokusira na ispunjavanju svojih zakonskih i institucionalnih obaveza”.

” Ima puno posla. Ne treba izbegavati izvršavanje institucionalnih dužnosti političkim napadima Albanaca kako bi se predstavili kao patriote u Srbiji. Kao član vlade, bilo bi produktivnije i pragmatičnije da ministar ima konkretne rezultate u poboljšanju kvaliteta života građana”, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta Albanaca. .

“Ministar Ružić je danas rekao: „Još jedan primer zloupotrebe Nacionalnog saveta nacionalnih manjina u političke svrhe“ i izjavio „Nedopustivo je da predstavnici tela čiji se rad finansira novcem svih građana Srbije, umesto da rade ono zbog čega su ih sunarodnici izabrali a to je promovisanje kulture, očuvanja tradicije, podrška boljoj integraciji albanske nacionalne manjine u srpsko društvo, oni istupaju politički suprotno interesima svoje države i zajednice koju predstavljaj”, navodi Nacionalni savet Albanaca.

Ružić je ovako komentarisao saopštenje Nacionalnog saveta Albanaca u kome se
„ pozdravlja odluke Vlade Kosova koje jačaju
kosovsku državnost” a povodom zabrane ulaska na Kosovo I Metohiju sa
srpksim pasošem.

U saopštenju se dodaje da je i ” 1. marta 2019. godine, nakon podela zahvalnica nosiocima referendumskog procesa 1. i 2. marta 1992. godine u Preševu, Bujanovcu i Medveđi, Ružić izjavio “Ovakav čin flagrantno izlazi van nadležnosti…” i “razne avanture izlaska iz Ustavom i zakonom definisani okvira, predstavljaju politizaciju, odnosno suštu suprotnost onome što je od interes građanki i građana, pripadnika nacionalnih manjina koji žive na teritoriji Republike Srbije. “

“Postoje nadležni organi za pravna pitanja. Oni nisu institucije izvršne vlasti. Srećom”, konstatuje se u saopštenju Naciolnog saveta i dodaje “Podsećamo ministra Ružića da smo spremni za međuinstitucionalnu saradnju, ali ne podležemo pritiscima, ucenama i pretnjama. Ni danas, ni sutra”.

“Štaviše, navodi Nacionalni savet Albanaca, takođe ne delimo isto mišljenje sa ministrom kako se štite interesi zajednice i državnika, kao što danas misli on o Miloševiću”.

“MDULS je angažovao međunarodne stručnjake za procenu broja stanovnika Preševa, Bujanovca i Medveđe. Kabinet Vlade Srbije odobrio je zaključkom 90-7304 / 2015 u kome se navodi da bi svim institucijama trebalo da se uputi ova odluka. U grubo kršenje MDULS -ove sopstvene inicijative i državne odluke uskraćeno je zastupanje albanske zajednice u Nacionalnom savetu Albanaca od 29 članova na 15”, navodi ovaj organ.

” Vlada Republike Srbije se nije uvažila Rezolucijom CM / ResCMN (2015) Komiteta ministara Saveta Evrope o trećem izveštaju primena Okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, koja preporučuje fleksibilan pristup definisanju politika na osnovu broja albanske zajednice”, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da “nisi poštovao odluku ANS-a gde se usprotivio imenovanju ulica i naselja u opštini Medveđa što je suprotno Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina.

Institucije na nivou republike koje deluju na nivou opština Preševo, Bujanovac i Medveđa odbijaju da primenjuju albanski jezik kao službeni jezik za teritoriju ovih opština što je u suprotnosti sa Zakonom o službenoj upotrebi jezika i pisama.

U okviru MDULS rade 43 inspekcije, a za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa nema inspektora albanske nacione pripadnosti”, navodi se u saopštenju.

Čak i kada Ministar odbrane neočekivano vređa albansku zajednicu, prihvatili ste reduktaciju i relativizaciju ove prakse kao individualno izražavanje i delovanje i niste se distancirali od institucionalnog podsticanja rastućeg ksenofobičnog diskursa protiv građana albanske nacionalne pripadnosti, poručuje Nacionalni savet Albanaca Ružiću.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека