Načelnica Nišavskog upravnog okruga u poželela srećan početak školske godine učenicima Specijalne škole “Bubanj”

NIŠ

Načelnica Nišavskog upravnog okruga poželela srećan početak školske godine učenicima Specijalne škole “Bubanj”

Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga zajedno sa predsednikom Gradske opštine Palilula Aleksandrom Ždrale podelila je  prvacima ove škole prigodne poklone i poželela im uspešnu školsku godinu. 

“U ovoj školi je do sada mnogo toga urađeno, ali mnogo toga i nedostaje kako bi kvalitet nastave bio na što višem nivou, rekla je Dragana Sotirovski i dodala da će Nišavski upravni okrug pomogne tamo gde može za apliciranje za određena stredstva prema nišim ministarstvima ali i prema stranim fondovima”.

 “Uskoro ću razgovarati sa profesorkom dr Slavicom Đukić Dejanović da li i na koji načan ministarstvo koje ona vodi može da pomogne budući da ovu školu na pohađaju samo deca iz Niša već celog Nišavskog, pa i drugih okruga u Srbiji.Tu su i deca iz Bujanovca, Preševa i Vranja i drugih opštine u ovom delu Srbije. Obratićemo se i drugim fondovima, naprimer princeze Katarine Karađorđević, da kažemo koliko je ovoj školi potrebno da se pomogne”, istakla je Sotirovski.

Za početak nove školske godine Gradska opština Palilula je za prvake pripremila poklone.

“U Gradskoj opštini Palilula 510 učenika ove godine kreće u prvi razred osnovne škole, a danas smo ovde u Specijalnoj školi “Bubanj”. Želim posebno da apostrofiram tu školu kao i Školu “14.oktobar” koja se, takođe, nalazi na našoj teritoriji, jer želimo da im pomognemo. One obrazuju decu sa posebnim potrebama i iz tog razloga zavređuju posebnu pažnju i što bolje uslove za rad te dece”, kazao je Aleksandar Šdrale, predsednik Gradske opštine Palilula.

Goran Malović, direktor Specijalne škole “Bubanj” je kazao da je ove godine, na žalost svih jer obrazuje učenike sa smetnjama u razvoju, oštećenog su sluha, upisala dvadesetak učenika više nego prošle godine, ali da mu je drago da su sve strukture u društvu pomogle da se oni više ne tretiraju kao marginalizovana grupa.

“Zajedno sa osnovnom i srednjom školom imamo oko 260 učenika”, kazao je Malović. “Ova godina 2019/2020. za ovu ustanovu ima drugačiji značaj jer je škola prevedena u kategoriju predmetne nstave što do sada nije bila, ali je, na žalost, izgubila svoj primarni karakter jer je do sada bila školu za gluvu i naglavu decu. Samim tim javili su se neki tehnički zahtevi koje treba da rešimo kao što je priprema i izrada rampi, a što se tiče učionica trudimo se da oplemenimo taj prostor novim sadržajem. Cilj nam je da što više oplemenimo terapiju za ovu decu”.

Škola za sada u tom smislu ima podršku Ministarstva prosvete, apsolutnu pomoć okruga i loklane samouprave, a tu se podrazumeva i grad Niš.

“Prelaskom na na predmetnu anstavu je 99 posto bolje za decu jer samo jedan nastavnik drži jedan predmet i deca više ne menjaju učionice, ne pralaze sa sprata na sprat. Na taj način smo dobili homogenizaciju grupe i statičnost bez gubljenja vremena. Biće još mnogo novina što se tiče škole i grada, ali kada je u pitanju rad sa decom tu smo u istoj ravni sa Evropom”, dodao je Malović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare