Na visokoškolskim ustanovama u Leskovcu popunjena samo polovina kapaciteta

LESKOVAC

Tehnološki fakultet, Visoka poslovna škola strukovnih studija i Visoka tehnološko-umetnička škola, u prvom upisnom roku popunile su samo polovinu raspoloživih kapaciteta, tako da u ovim obrazovnim ustanovama ima mesta za 355 brucoša.

 

Svih 120 mesta na prvoj godini osnovnih studija na Tehnološkom fakultetu u Leskovcu, namenjeno je brucošima koji se školuju o trošku države, ali ih se, za studiranje u ovoj ustanovi, u prvom upisnom roku, opredelilo samo šezdeset dvoje .

Na studijskom programu Hemijske tehnologije, popunjeno je 30  od 60 mesta, na prehrambenim i biotehnologijama upisano je 14, što je nešto više od polovine planiranih, a kvota od 14 mesta na studijskom programu Tekstilne tehnologije,  ispunjena je 40 posto.

Slična slika i na dvema visokim leskovačkim školama.

Visoka poslovna škola strukovnih studija, koja na pet programa prima 484 brucoša, u prvom roku upisala je 230 svršenih srednjoškolaca.

Na smeru finansije, računovodstvo i bankarstvo popunjeno je 39, a slobodno još 49 mesta, na smeru Menadžmentu biznisa i logistike  36 od 66, a na jednom od najpopularnijih studijskih programa.

 Turizam i ugostiteljstvo sigurno će studirati sedamdeset dvoje kandidata.

Mesta ima za još 60.

Najveće interesovanje ove godine vladalo je za Menadžment tehnologije hrane i gastronomije, ali ni ovde kapaciteti nisu popunjeni. Upisano je osamdest dvoje brucoša, a slobodno je još 50 mesta.

Najskorije akreditovan program “Poslovne informacije i biznis” , privukao je pažnju dvadeset petoro , što je tek trećina od planiranih 66.

Prijemni ispit na studijskom programu Tekstilno inženjerstvo položilo je sedamnaestoro kandidata, koji su stekli pravo na upis u prvu godinu osnovnih akademskih studija na Visokoj tehnološko-umetničkoj školi.

To je tek 30 posto popunjenosti, u odnosu na 50 mesta.

Bezbednost radne i životne sredine, studijski je program na kome su ostala upražnjena tek tri mesta i to je smer koji je, na leskovačkim  visokim i višim školama, privukao najviše pažnje budućih studenata.

Na studijskom programu “Tekstila hemija i zaštita životne sredine”, popunjenost je polovična i mesta ima za još 12 brucoša, a jedino umetničko zanimanje “Modni dizajn” , raspolaže sa još 14 mesta, pošto je do indeksa u prvom upisnom roku došlo šest akademaca.

Drugi upisni rok počinje krajem avgusta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare