Na Vidovdanskoj akademiji proglašeni Vitezovi znanja

NIŠ

 Sa blagoslovom Episkopa niškog Arsenija, u organizaciji uprave niškog Sabornog hrama a u sradnji sa Gradom, u porti ove crkve priređena je, kao i svake godine, Vidovdanska akademija. Besednik na ovogodišnjoj Akademiji bio je profesor dr Hadži Ivan Tasić, internista-kardiolog.   Đacima generacije svih srednjih i osnovnih škola, kao i studentima generacije svih fakulteta Univerziteta u Nišu, dodeljene su Vidovdanske nagrade a oni su proglašeni Vitezovima znanja.

                               Vidivdanskoj akademiji prisustvovala je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, rektor Univerziteta u Nišu profesor dr Dragan Antić, načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, načelnik Školske uprave u Nišu Predrag Nešović, predstavnici vojske i Srpske pravoslavne crkve, direktori osnovnih i srednjih škola, đaci geberacije i studenti koji su nagrađani kao članovi njihovih porodica.

                               Vidovdanska akademija je počela himnom „Bože pravde“ koju je izveo NCPD „Branko“ zajedno sa Vojnim orkestrom Kopnene vojske Republike Srbije. U ime Sabornog hrama u osustvu vladike niškog Arsenija gostima se u pozdravnom govoru obratio protojer stavrofor Beanko Cincarević.

                              „Otadžbina je ono na šta nas današnji dan upućuje da mislimo. Crkva naša govori nam o dve otadžbine, i kosovska vizija zna za dve otadžbine, zemaljske i nebeske, carstvo zenaljkso i carstvo nebesko. Oba carstva utkana su u jedno biće, kao duša i telo, s tim da je krajnja stvarnost zemaljske ne materija nego duh, ili kako misleči naučnih današnjeg vremena kaže, stvarne su misle Božije“, kazao je otac Cincarević.

                              Ovogodišnji besednik Vidovdanske akademije bio je profesor dr Hadži Ivan Tasić, internista-kardiolog.On je nagalsio da je  Vidovdna naša filozofija stvaranja, a Kosovo naša filozofija stradanja. Savindan uči uzvišenom načinu življenja po veri pravoslavnoj,  Vidovdan uči časnoj borbi i spremnosti za žrtvu u odbrani vere pravoslavne i otačstva.

                             „Današnji Vidovdan je bitka za srpsku decu, za srpsku orodicu, za moral, za kulturu, za ponovno uspostavljanje  istinskih vrednosti“, istako je profesor dr Hadži Ivan Tasić.

                               Pre početka Vidovdanske akademije najboljim osnovcima, srednjoškolcima i studentima uručene su nagrade.

                               „Za mene je ova nagrada vrlo značajna jer je ona dokaz da ne dobijamo podršku samo iz državnih institucija, već da naš rad i trud prepoznaje i crkva, a motivacija da nastavimo i dalje ovim putem je utoliko veća“, kaže Veljko Aleksić, učenik generacije ETŠ „Nikola Tesla“ u Nišu.

                              Sa njim se slaže i Obren Milić koji nagradu vidi kao dokaz da se znanje i dalje ceni.

                             „Ovo je veliki podsticaj da i dalje dograđujemo naše znanje i unapređujemo svoje veštine“, dodao je Obren Milić. (kraj) VP/SA

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare