Na transplantaciju bubrega čeka oko 900 pacijenata

LESKOVAC

U Srbiji je trenutno  na hemodijalizi  preko 4.500 bolesnika, od toga je na listi čekanja za transplataciju oko 800-900 bolesnika, rekao je danas  profesor  doctor Radomir Naumović, direktor Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Srbije i predsednik Udruženja za transplataciju organa Sbije, na sastanku Nefrološe sekcije u Leskovcu.
On je dodao da je ključna uloga malih centara priprema pacijenata za transplataciju I da je dobra priprema preduslov uspešnosti transplatacije.

 

„Želim da pohvalim kolege iz Leskovca kojim imaju i volje, enegrije i znanja da organizuju ovakve sastanke, i ono što je najvažnije da prepoznaju značaj transplatacije bubrega i da upravo ovaj sastanak posvete toj temi. Zahvaljujući marljivom radu kolega iz Leskovca, imamo značajan broj transplatiranih belesnika upravo iz ove regije, rekao je Naumović.

”Kada je reč o doniranju organa, ovaj sastanak je upravo značajan zbog toga što ćemo govoriti i širiti svest o značaju doniranja organa, koje poslednjih godina zastaje. Svakako da organizovana kampanja i edukacija stanovništva može promeniti takvu situaciju” , rekao je Naumović.

Sekciju je otvorio direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević.

Statistika je na ovom polju poražavajuća, rekao je Dimitrijević, jer trenutno u Srbiji ima samo šest donora bubrega i 11 transplatiranih bubrega.

”Zbog toga je veoma važno podizanje svesti stanovništva kako bi se poboljšava ova neslavna statistika u našoj zemlji” , istakao je Dimitrijević.

U regionu koji pokriva Opšta bolnica Leskovac izvršeno je preko 20 transplatacija bubrega.

U ime loklane samourave skupu nefromoga se obratila pomoćnica gradonačelnika dr Mina Cvetanović.
Sekciju, koja je održana u Narodnom pozorištu, organizovala je Služba nefrologije sa centrom za dijalizu Opšte bolnice Leskovac pod patronatom Nefrološke sekcije Srpskog lekarskog društva. Tema sekcije bila je „Transplatacija bubrega i priprema pacijenata za transplataciju bubrega“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare