Na spisku predavača na kongresu u Singapuru i ime dr Hristine iz Niša

NIŠ

U Singapuru se sredinom godine, tačnije početkom jula, održava Svetski kongres dermatologa, a među predavačima iz celog sveta naći će se i niške gore list, tridestšestogodišnja Hristina Kocić, specijalista dermatovenerologije. Ona će biti jedini predavač po pozivu iz Srbije na ovom kongresu, ali je istovremeno i najmlađa među predavačima.

                           Hristina će održati dva predavanja na ovom svetskom skupu.

                           “Jedna od tema mojih predavanja tiče se štetnih efekata filera i plastike koji se nalaze u hijaluronskim filerima i plastičnoj ambalaži, a drugo predavanje je o kožnim manifestacijama oboljenja vezivnog tkiva – skleroderme i novih terapijskih modaliteta“, kaže  dr Hristina Kocić.

                            Dodaje da joj je ova godina donela puno lepih trenutaka, jer je na njenom samom početku izabrna u zvanje asitenta na predmetu Dermatovenerologija na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, a potom je usledio i poziv za Kongres u Singapuru.

                            “Četiri godine radim na Klinici za kožne i polne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu. Izbor u zvanje asistenta za mene je velika čast, ali je to i istovremeno i novi izazov“, kaže ova mlada doktorka.

                              Nakon okončanja studija Hristina nije odmah obukla beli mantil i dobila posao u struci, ali je to nije obeshrabilo  i nastavila je da se usavršava. Nova znanja iz oblasti kojom je želela da se bavi sticala je i van Srbije. Učila je od kolega u Sloveniji, ali i Italiji i Španiji. Znanje i nova iskustva koja je stekla u ovim zemljama sada primenjuje na Klinici na kojoj radi. Dodaje da je jako posvećena svojim pacijentima, a sada će strast prema medicii deliti i sa studentima.

                             Hristina ističe da kožne bolesti ne treba tek tako i olako shvatati, a kako se bori i nosi sa njima poznato je njoj i njenim pacijentima.

                            “Kožne bolesti često imaju manifestacije na drugim ogranima, a dolazi i do stigmatizacije ljudi koji pate od ovih tegoba“, kaže Hristina.

                             Otuda je njen cilj, kako sama dodaje, da se bori protiv svake vrste targetiranja i stigmatizacije.

                             „Spremna sam da uložim celokupno svoje znanje koje sam kroz stipendije za mlađe od četrdeset godina stekla kako bih pomogla ljudima u nevolji i želim da na taj način iskažem zahvalnost svom gradu Nišu i svojoj državi koja mi je omogućila da nastavim da učim i da napredujem“, ističe dr  Hristina Kocić koja će sredinom ove godine svoje znanje podeliti sa eminentnim stručnjacima iz celog sveta, a za nju samu biće to samo još jedno novo iskustvo koje će joj pomoći da još više pomogne svojim pacijentima. (kraj) VP/ MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare