Na severu Kosova teško održati izbore u trenutnim okolnostima, izjavio predsedavajući CIK-a

PRIŠTINA

Predsedavajući Centralne izborne komisije (CIK) Kosova Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi) ocenio je da incidenti na severu od 6. decembra pokazuju da je pristup CIK-u ograničen u tom delu Kosova.

On je dodao da je teško održati izbore pod trenutnim okolnostima.

“Danas (utorak) je bio plan da posetimo naše kancelarije, da vidimo da li imamo pristup. Ono što je vidljivo iz izveštaja policije i onoga što je viđeno u medijima, jeste da je malo problematično imati pristup našim kancelarijama”, rekao je on na sednici CIK-a.

Radonići je dodao da će policijski izveštaj biti poslat kancelariji predsednice, zajedno sa zahtevima CIK-a da obezbedi sigurnost zvaničnika opštinskih izbornih komisija.

Pojedini članovi CIK-a su ocenili da bi izbore trebalo održati 18. decembra, kako je planirano, ali da službenike obezbeđuje policija Kosova i pripadnici KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Policija Kosova saopštila je da je u utorak, 6. decembra, zabeleženo više incidenata u Zubinom Potoku i Severnoj Mitrovici, opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova.

Policija je izrazila sumnju da je bilo korišćenja vatrenog oružja i eksplozivnih naprava.

U saopštenju se dodaje da je policija u ovim opštinama bila u pratnji na zahtev Centralne izborne komisije Kosova, radi pružanja pomoći oko priprema za održavanje lokalnih izbora u opštinama na severu.

Radi se o pripremi izbora u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, koji su zakazani za 18. decembar.

Pojedini srpski mediji ranije su objavili da su se dve eksplozije čule su u utorak popodne u Zubinom Potoku, a još tri u Severnoj Mitrovici – obe opštine u severnom delu Kosova naseljene većinom srpskim stanovništvom.

Za 18. decembar raspisani su vanredni izbori za gradonačelnike u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo – Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu.

Te opštine su od 5. novembra bez gradonačelnika srpske nacionalnosti, nakon što su oni podneli su ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da pokrene proces preregistracije automobila sa tablicama koje su za Kosovo nelegalne, a koje izdaje Srbija.

Za povratak u institucije kao uslov naveli su i formiranje Zajednice srpskih opština, što je dogovoreno 2013. Briselskim sporazumom, a Ustavni sud Kosova proglasio neustavnim.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare