Na put preko manje opterećenih prelaza ili tokom radnih dana

BEOGRAD-HORGOŠ-PREŠEVO

Sezona je godišnjih odmora, pa je i putnika sve više na našim graničnim prelazima. Carinska služba radi punim kapacitetom, otvoren je maksimalan broj saobraćajnih traka, a smene su pojačane dodatnim brojem službenika. Jedan od udarnih vikenda u špicu letnje sezone je već za nama, ali se ista slika očekuje i u nekoliko narednih. Zbog toga, podsećamo putnike na nekoliko korisnih saveta koji mogu da im olakšaju putovanje, navode u Upravi carina.

Koristite manje oterećene prelaze

Dok tranzitni putnici, koji samo prolaze kroz našu zemlju do krajnjeg odredišta, većinom ne žele da menjaju uobičajne rute, domaći vozači mogu da se odluče za korišćenje manje opterećenih graničnih prelaza gde ponekad nema nijednog vozila na granici.
One putnike koji samo prolaze kroz Srbiju navigacija usmerava na auto-put i nafrekventnije granične prelaze, ali to nije slučaj sa našim građanima koji dobro poznaju lokalne putne pravce.
Da biste koliko je moguće, izbegli gužvu i skratili čekanje na granici, koristite prednosti poznavanja domaćeg terena.

SEVER
Sa najfrekventnijeg prelaza na severu zemlje Horgoša putnicima savetuju da se tokom turističke sezone radije opredele za manje opterećene granične prelaze – Horgoš 2, Bačke Vinograde, Bajmok, Đalu, pa i Kelebiju – preko kojih je promet putnika znatno manji.
Da bi se pritisak putnika na granični prelaz Horgoš smanjio, radno vreme manjih prelaza u blizini, Horgoša 2 i Bačkih Vinograda je u periodu od 22. do 29 jula produženo, pa sada rade od 7 do 22 časa, dok će radno vreme prelaza Bajmok od 1. do 7. avgusta biti od 7 do 00 časova.
Zadržavanje je, prema rečima dežurnih službenika, najveće u jutarnjim časovima kada na prelaz pristižu oni koji su putovali noću, te se tada na prelazak granice na Horgošu čeka oko sat i po vremena.
U jutarnjim časovima, pre početka radnog vremena prelaza, ponekad je izvesno zadržavanje moguće i na okolnim, manje opterećenim prelazima, jer se formira kolona automobila lokalnog stanovništva koje u to vreme odlazi na posao u susednu državu.

JUG
Jedna od omiljenih destinacija naših građana, kada je odlazak na letovanje u pitanju, je svakako Grčka, a najveći broj turista ka toj zemlji ide preko graničnog prelaza Preševo na granici sa Severnom Makedonijom. Na tom prelazu trenutno su u toku radovi sa srpske strane granice, jer se pripremaju uslovi za uvođenje zajedničkih kontrola, što će dodatno smanjiti čekanja. Radovi, zahvaljujući dobroj organizaciji rada graničnih službi, ne utiču na promet putnika koji se nesmetano odvija, pa se i na izlazu i na ulazu čeka svega oko 15-ak minuta.
Dobro je poznato da pored prelaza Preševo, na ovom putnom pravcu, putnici mogu da se odluče i za manje prometan prelaz Prihor Pčinjski. Da biste do njega stigloi potrebno je da se isključite se sa magistralnog puta Vranje-Skoplje na 10. kilometru u selu Davidovac, a potom pratite table sa oznakama za granični prelaz i manastir Sveti Prohor Pčinjski, koji su udaljeni 30 km.

Najfrekventniji prelaz prema Crnoj Gori je prelaz Gostun, preko koga je samo tokom proteklog vikenda prešlo oko 50.000 putnika, preko 10.000 automobila, kao i više od 300 autobusa. Slična situacija se očekuje i tokom narednih vikenda. Prema rečima carinskih službenika angažovanih na ovom prelazu, stvaranje gužvi je vrlo nepredvidivo, jer se one dešavaju u talasima. Primetno je, međutim, da su češće tokom vikenda i noću.
Napominjemo da se građevinski radovi na rekontrukciji tog prelaza nesmetano odvijaju bez obzira na turističku sezonu i ne uzrokuju dodatna zadržavanja.
Umesto preko prelaza Gostun, do crnogorskog primorja možete doći i preko prelaza Jabuka i Špiljani koji su u funkciji 24 časa.
Jabuka je udaljena oko 20 km od Prijepolja, dok su Špiljani na 150 km od Kraljeva. Da biste došli do prelaza Špiljani, potrebno je da se sa puta Raška – Novi Pazar isključite, a potom kod mesta Ribarići skrenete na deo puta koji vas vodi ka tom graničnom prelazu.

ISTOK
Ako putujete ka Bugarskoj, na Crno more ili preko te susedne zemlje u Tursku, najverovatnije ćete koristiti granični prelaz Gradina, za koji gotovo i da nema adekvatne zamene. Naime, iako u ovom kraju postoji još jedan prelaz koji je od Gradine udaljen par desetina kolometara, zbog nepristupačnosti terena i lokalnog puta koji nije u najboljem stanju, teško da se može uštedeti na vremenu.
Granični prelaz Gradina je jedan od najvećih u našoj zemlji, sa kapacitetom koji podrazumeva 6 traka na ulazu i 9 na izlazu iz zemlje. Prošlog vikenda je preko tog prelaza prešlo 135.000 putnika, a očekuje se da će krajem ove sedmice broj putnika biti rekordan tokom ovogodišnje letnje sezone, jer je slično bilo i prošle godine. Tada je najprometniji vikend zabeležen upravo u poslednjoj nedelji jula, kada je preko prelaza Gradina prešlo čak 250.000 putnika u oba pravca.

Iako prelazi sa susednom Rumunijom ne spadaju u one koji su opterećeni brojem putnika tokom letnje sezone, nije na odmet pomenuti da građani te susedne zemlje često preko Srbije idu ka poznatim letovalištima. Dobra vest za njih je što na ulazu graničnog prelaza Vatin nema nikakvog zadržavanja kada je putnički saobraćaj u pitanju.
Ipak, jedna informacija i za one koji prevoze robu preko ovog prelaza: trenutno je u toku zastoj teretnog saobraćaja na izlazu ka Rumuniji. Kolona kamiona je počela da se formira oko 1 sat posle ponoći usled prekida rada informacionog sistema graničnih službi Rumunije.

ZAPAD
Ukoliko putujete ka Hrvatskoj ili ulazite u Srbiju iz tog putnog pravca, preporuka je da se umesto najopterećenijeg prelaza Batrovci, na kome zadržavanja mogu da potraju, radije opredelite za neku od narednih alternativa.
Prelaz Šid je jedina veća alternativa za Batrovce, ali je upravo zbog toga i taj prelaz prilično opterećen, naročito onda kada se saobraćaj sa Batrovaca preusmerava na ovaj prelaz.
Mnogo brže i efikasnije u Hrvatsku možete da stignete ukoliko odaberete jedan od manjih graničnih prelaza na kojima nema teretnog saobraćaja, poput Ljube ili Sota.
Treba imati u vidu da je deo autoputa kod Šida, gde bi inače trebalo da se isključite, trenutno zatvoren zbog radova. Zato je najbolje da kod Kuzmina izađete sa autoputa i kada stignete u prvo veliko mesto Kukujevce, pratite oznaku za Erdevik, preko koga direktno izlazite na granični prelaz Ljuba. Na sličan način možete da stignete i do prelaza Sot, jer ćete u mestu Erdevik videti putokaz i za taj granični prelaz.
Iako je u toku rekonstrukcija graničnog prelaza Sot, on je u potpunosti operativan i promet se odvija normalno, pa korišćenje tog prelaza takođe jedna od mogućnosti za brži prelazak srpsko-hrvatske granice.

Izbegavajte noć i dane vikenda

Ukoliko žele da izbegnu čekanja na prelazima, putnicima se pored korišćenja manje opterećenih prelaza savetuje da izbegavaju putovanja u dane vikenda, tačnije, od petka posle podne do nedelje ujutru. Dobro je zanati i da se veće gužve stvaraju i onim danima kada je uobičajna smena turista, (poput 1. i 10. u mesecu).
Kada je doba dana u pitanju, primetno je da veliki broj vozača na prelaze pritiže između 3 i 7 časova ujutru, što znači da se i dalje noć koristi za putovanje. Ukoliko u to vreme stignete na prelaz, vrlo je verovatno da vas očekuje nešto duže čekanje od uobičajenog.

Informišite se pre putovanja

U svakom trenutku možete da pratite stanje na najfrekventnijim prelazima preko sajta AMSS, gde nadzorne kamere u realnom vremenu prikazuju trenutnu sliku zadržavanja. https://kamere.amss.org.rs/

I za kraj, savetujemo putnike da se pre puta informišu o tome šta je dozvoljeno, a šta ne prenositi preko granice i u kojoj količini, zbog čega je i ove godine na prelazima dostupna brošura ”Vodič za putnike”, dok je u elektronskom obliku možete naći na sajtu Uprave carina http://www.upravacarina.rs/Do…/VODIC%20za%20putnike_2018.pdf

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare