Akademski kurs BEST-a o blockchainu

NIŠ

 Od 21. do 28. jula u Nišu će se okupiti oko 40 studenata različitih obrazovnih profila iz čitave Evrope ali i sa Univerziteta u Nišu na akademskom kursu o blokčejnu koji organizuje studentska organizacija BEST iz ovog grada .

Osim što će studenti , koji dolaze iz svih krajeva Evrope,  učiti o tome na  koji način funkcioniše blokčejn,oni će se upoznati  i sa kulturom, običajima i tradicijom u našoj zemlji.

Ovo je  jedanaesti međunarodni BEST akademski kurs.

Tema ovogodišnjeg kursa je blockchain.

Predavanja će biti na engleskom jeziku, a predavači su profesori Univerziteta u Nišu i predstavnici kompanija iz ove oblasti.

                            “Odlučili smo da tema ovogodišnjeg kursa bude blockchain tehnologija koja je u IT svetu trenutno jako popularna.Preko  kursa ispunjavamo našu misiju, a to je, ustvari neformalo obrazovanje studenata. Pored toga ovaj kurs ima i kulturni aspekt jer će svi učesnici tokom kursa naučiti dosta i o našaoj kulturi”,  kazao je  Igor Vučković, glavni organizator događaja.

                            On je dodao da je blockchain tehnologija danas primenjiva uglavnom u industriji, ali da može da se primeni u mnogim drugim sferama. Objasnio je da se, zapravo, radi o virtualnom novcu kojim se trguje preko interneta, ali je to novac koji mora da ima svoje pokriće. U ovom slučaju ono se zasniva na poverenju.

                            Dušan Branković, predsednik studentske organizacije BEST Niš je istako da njihova studentska organizacija ima dugu tradiciju kada se radi o organizovanju kurseva. Na ovom se trenutno nalazi 18 studenata iz 10 evropskih zemalja, Rusije, Austrije, Španija, Italija, Belgija, Slovače…

                           “Svake godine imamo dvadesetak učenika sa 96 univerziteta u Evropi i 36 zemalja”, kaže Dušan Branković.

                            Branković je istako da će studenti, učesnici kursa, imati priliku da upoznaju naš grad i našu kulturu i da  sa sobom pored znanja i prijateljstva ponesu i nešto od naše tradicije i kulture.

                            “Juče smo imali lekacije srpskog jezika. Gosti iz svih zemalja su naučili  osnove komunikacije, azbuku i još neke reči”, dodaje Dušan. “Danas ćemo sa njima obići grad, uglavnom pešačku zonu. Posetiće Sabornu crkvu, muzej,  zastaće na centralnom gradskom trgu, videće ponos Niša, Tvđavu.  U nedelju je za njih  organizovano panoramsko upoznavanje sa gradom u novom turističkom autobusu kada će videti sve kulturno istoijske spomenike i upoznati se sa istorijom Niša”.

                            Studentska organizacija BEST u Nišu postoji od 2007.godine. Udruženje ima oko 50 članova. Organizuju nekoliko važnih događaja u gradu mežu kojima je Job fair kada studenti mogu da kontakriraju sa poslodavcima, da nauče da napišu svoj prvi CV, da isti ostave poslodavcima, obezbede sebi praksu i eventualno posao nakon diplomiranja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare