Na Prvoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike u Solunu četiri medalje za učenike iz Srbije

NIŠ

Zlatnu medalju na Prvoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike u Solunu  osvojio je  Momčilo Tošić, učenik drugog razreda gimnazije „Svetozar Marković” u Nišu. I njegovi drugovi iz škole, takođe učenici drugog razreda, Jovan Arizanović i Viktor Mičić osvojili su bronzane medalje.

Tim učenika iz Srbije okitio se i jednom srebrnom medaljom. Osvojio Zlatko Golubović,  učenik drugog razreda Prve kragujevačke gimnazije.

Prema nezvaničnim podacima učenici iz Srbije su drugi u ukupnom plasmanu.

Uspešniji su bili samo učenici iz Rumunije koji su osvojili tri zlatne i jednu srebrnu medalju. Apsolutni pobednik olimpijade je iz Rumunije koji je dobio specijalno priznanje, dar Centra Balkanske mreže za matematičku i teorijsku fiziku, SEENET-MTP, iz Niša.

Za svoj uspešan rad dobili su priznanja  i mentor učenika iz Niša i vođa tima Jelena Đorđević, profesor Gimnazije „Svetozar Marković“ i dr Dragoljub Dimitrijević član žirija, docent na PMF u Nišu i profesor u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Nagrade i priznanja su obezbedili Društvo fizičara Grčke i Evropsko Društvo fizičara – Komitet za evropske integracije.

Na prvoj Balkanskoj olimpijadi iz fizike učestvovali su učenici iz: Bugarske, Crne Gore, Grčke, Kipra, Rumunije, Severne Makedonije, Srbije i Turske, kao i gostujući timovi iz Bosne i Hercegovine i Slovenije.

„Prva Balkanijada“ je otvorena u nedelju 14. jula pozdravnim rečima organizatora i predavanjem predsednika Balkanske unije fizičara, profesora Gorana Đorđevića, sa Departmana za fiziku Univerziteta u Nišu.

Tokom 4 dana učesnici su imali priliku da prate brojna prigodna predavanja, prate dve radionice projekta OSOS is oblasti seizmologije, posete kulturno-istorijske i turističke znamenitosti Soluna, uz međusobno upoznavanje i druženje.

Učešće ekipe iz Srbije su finasnisjki podržali Uprava za obrazovanje Grada Niša i SEENET-MTP centar.

Sledeća, druga po redu „Balkanijada“ biće održana sledeće godine u Rumuniji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare