Na prolećnom Sajmu zapošljavanja rekordan broj obrazovnih ustanova

Četrdeset pet srednjih i visokih škola predstavilo se na tradicionalnom Sajmu obrazovanja i profesionalne orijentacije koji se danas održao u Oficirskom domu. Pored škole svoje programe predstavili su i neki fakulteti a kako su organizatori rekli, ovo je bio sajam sa rekordnim brojem obrazovnih ustanova i posetilaca.  

Organizaror sajma je Nacionana služba zapošljavanja i grad Niš.

 “ Činjenica je da se škole polako prilagođavaju novonastalim promenama kada je u pitanju tehnološka industrija, razvoj IT sektora. Između ostalog tu je i Forum naprednih tehnologija gde mi pokušavamo kada je u pitanju grad Niš da pokažemo koji su to potencijali grada” rekao je Boban Matić,direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.  

On je dodao da su na sajam pozvali  đake iz preko 50 škola u gradu.

“Oni  će na jednom mestu, pre nego donesu konačnu odluku o upisu, moći još jednom da vide šta je to što nudi obrazovni potencijal Niša. Sajam obrazovanja upravo iz tog razloga i organizujemo posle sajma zapošljavanja kako bi mladi sugrađani znali šta je trenutno traženo na tržištu rada”, rekao je prilikom obilaska sajma Boban Matić.

Sajam je obišla i Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga. Ona je istakla da kada mladi ljudi nisu sigurni koju će srednju školu da upišu ili šta će da studiraju, sajmovi su  pravi način da izaberu svoje buduće zanimanje.

“Ne ohrabruje činjenica d a naša deca veće interesovanje imaju za gimnazije ili za neke škole koje nisu zanatske, a mi  polako  u Nišu i Nišavskom upravnom okrugu gubimo zanatlije. Na tržištu rada nemamo vodoinstalatere, varioce ,  metalostrugare. Posledica toga je da “uvozimo radnu snagu”, rekla je Sotirovski. Pritom je navela da na gradilištima Koridora deset  rade zanatlije koji su došli iz zemalja u regionu, iz Bosne, Albanije ili Rumunije.

“Sa druge strane ohrabruje podatak da imamo za 10.000 manje nezaposlenih nego prošle godine u isto vreme, a ono na čemu bi svi trebalo da radimo jeste da se mora više raditi na zapošljavanju. To će biti jedan od mojih zadataka u razgovorima sa ministrima da iznađemo način da se  pomogne u otvaranju novih fabrika. To posebno važi za Aleksinac i Ražanj gde je najveća stopa nezaposlenosti”, rekla je Sotirovski.

Inače opšte je poznat podatak da u Srbiji nedostaju vodoinstalateri, varioci i metalostrugari i druge zanatlije srodnih struka.

Marina Kostić, pomoćnik gradonačelnika Niša Darka Bulatovića je rekla da je cilj sajma je promocija svih mogućnosti koje će budući učenici i studenti moći da iskoriste u skladu sa svojim potencijalima, odnosno planovima za budućnost i pravu karijeru. Dodala je “da svaki razvoj zahteva donošenje pravih odluka u pravom trenutku i upravo sajmovi zapošljavanja i obrazovanja jesu prava stvar za pravovremeno informisanje najmlađih, učenika osnovnih i srednjih škola pre donošenje pravih odluka koje se tiču budućnosti i karijere”.

Na Sajmu je Srednja stručna škola, inače najveća srednja škola u gradu regionu ponudila od septembra novo zanimanje sa kojim su osnovci mogli da se upoznaju na Sajmu, a koje je izuzetno traženo na tržištu rada – tehničar grejanja i klimatizacije. “Učenici koji završe ovaj smer dobijaju sertifikat koji južno od Beograda izdaje samo naša škola sa kojim će moći da otvore radnju i bave se ovim poslom. Ovo je smer koji obrazuje za posao koji nikada neće nestat” rekao je  Petar Vujović, profesor stručnih predmeta u Srednjoj tehničkoj školi

Među fakultetima veliko interesovanje  vladalo je za Filozofski fakultet.

“U više navrata godišnje organizujemo otvorena vrata i prisutni srednjoškolci samo potvrđuju to da za naše departmane vlada veliko interesovanje, posebno za Departman za socijalni rad i socijalnu politiku”, rekao je Dušan Aleksić, PR Filozofskog fakulteta u Nišu.

Mašinski fakultet tradicionalno učestvuje na ovom sajmu . Interesovanje za ovaj fakultet je veliko jer se mnoge kompanije odlučuju da daju stipendije za studente ovog fakulteta a potražnja za mašinskim inženjerima iz godine u godinu ne jenjava.

Prof. dr Dejan Mitrović prodekan Mašinskog fakulteta kaže da “u ovom trenutku četrdesetak stipendija na fakultetu na raspolaganju studentima i to ne samo onima koji su na master studijama nego i na osnovnim studijama. Kompanije se interesuju i za studente treće godine.

Metropoliten univerzitet ponudio je tri fakulteta sa po četiri usmerenja. Ovde je upis u toku i 18. maja organizju prijemni ispit za srednjoškolce koji se opredele da studiraju na ovom fakultetu. Na samom univerzitetu se organizuju besplatne pripreme iz matematije i crtanja.

Posetioci sajma, učenici osnovnih i srednjih škola zainteresovani su za sve šta im se ponudi ali pravi izbor tek predstoji nakon ovog sajma.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare