Na području Jablaničkog okruga do sada umrlo osam osoba od AIDS-a

LESKOVAC

Na području Jablaničkog okruga je od 1985. godine do sada prijavljeno 35 inficiranih, od toga je 25 obolelih, a deset su HIV nosioci.

Umrlo je osam osoba, rečeno je danas.

Na platou ispred Leskovačkog kulturnog centra u organizaciji Zavoda za javno zdravlje obeležen je Svetski dan borbe protiv side pod sloganom „Saznaj svoj status”. Pod ovim sloganom prethodne nedelje obeležena je i Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitse.

„Cilj ovih akcija je da se pozitivnim osobama omogući da na vreme započnu lečenje“ rekla je direktorka ZZJZ Aleksandra Nikolić i dodala da se stalnim praćenjem epidemiološke situacije sprovode i ostale mere prevencije i kontrole na području Jablaničkog okruga, a posebno kod populacije sa povećanim rizikom.“

Od 80-ih godina do danas je u svetu, po podacima Svetske zdravstvene organizacije, obolelo, odnosno inficirano je oko 77 miliona ljudi, a nešto manje od 50% (35 miliona) je umrlo. Pretpostavlja se da je 2017. godini oko milion ljudi zaraženo virusom HIV-a. U Srbiji od 1985. godine, kada je započeto prijavljivanje i regiostrovanje obolelih od ove bolesti, pa do danas, registrovano je 3797 osoba, a od toga 1943 sa manifestnim oblikom ADIS-a. Od ovoga broja 1122 osobe su umrle od same bolesti, a 113 osoba je umrlo od drugih bolesti, ali bolovale su i od ADIS-a. Na području Jablaničkog okruga u ovom periodu je prijavljeno 35 inficiranih, od toga je 25 obolelih, a deset su HIV nosioci. Umrlo je osam osoba.

Sida se prenosi na tri načina: seksualnim odnosom bez zaštite, preko krvi i sa majke na dete. U prvim godinama najveći broj obolelih su bili intravenski korisnici droga, čiji se procenat kretao od 60-90%. Danas oni čine samo 2% obolelih, dok je najveći procenat obolelih među pripadnicima gej populacije. U Srbiji 90% novoobolelih čini upravo ova populacija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare