Na odeljenju radiologije i dalje je akcenat stavljen na preventivne preglede

NIŠ

Redovni pregledi pacijenata u radiološkoj službi Doma zdravlja nakon smanjenja kovid pacijenata se nastavljaju. Raspon pregleda je veliki ali je, prema rečima šefa radiološke službe dr Nikole Jerkana, akcenat je i dalje na preventivne pregled budući da je Dom zdravlja primarna zdravstvena ustanova. Dr Nikola Jerkan ističe da nakon Kovida dolazi veći broj pacijenata koji u vreme pandemije zbog straha nisu dolazili. Uglavnom su to bili onkološki pacijenti koji se nisu javljali na kontrolne preglede mada ih takvih  pregleda bilo i tokom pandemije.                 

„ Kovid je značajno uticao na rad radiološke službe Doma zdravlja u Nišu, sada izlazimo iz faze kovida i imamo priliv nekovid pacijenata. Veliki broj njih se javlja zbog postkovid problema koji su vezani za kontrole nakon preležanih pneumonija kojih je  tokom pandemije bilo dosta. Dolaze nam  i pacijenti koji se žale na povišen  D-dimer pa  ih lekari upućuju na kontrolne dopler preglede nogu kako bi se  izuzelo postojanje duboke venske tromboze koja kasnije može da napreduje i stvori komplikacije, a dobra vest je da su nalazi uglavnom negativni“, kaže dr Nikola Jerkan.

                   U radiološkoj službi Doma zdravlja radi se veliki broj pregleda, počev od onih preoperativnih, potom eho stomaka, eho urinarnog trakta, dopler  krvnih sudova, ekstremiteta donjih i gornjih, karotida. Akcenat je, ipsk, stavljen na  pregled dojeke.

                  „Akcenat stavljamo na preventivne preglede obzirom da smo mi primarna zdravstvena ustanova. Rade se pregledi dojke, odnosno mamografija na koju upućujemo žene starije od 50 godina.Relativno skoro smo dobili nov mamograf velike rezolucije , jedan je od nakvalitetniji u Srbiji  pa i regionu, a rezultati koji se dobijaju ovim pregledom su precizni preko 90 posto. Kada se radio mamografiji dojke imali smo intenzivnu akciju. Zvali smo i neke firme da organizovano dovode žene na preglede, a imali smo i akciju koja je vezana za Batut gde je akcija sprovedena na nivou države. Apelujem na sve žene da se odazovu.  Ženama mlađim od 50 godina preporučujemo ultrazvučni pregled i ultrazvučnu dijagnostiku. Sve žene bi morale jednom godišnje da urade  ultrazvučni  pregled dojke jer je, na žalost, ta patologija izuzetno izražena na našem podneblju.Što se tiče pozitivnih pregleda on varira ali na globolnom nivou to je 6 do 7 procenata“, kaže dr Nikola Jerkan.

               Prema rečima dr Nikole Jerkana mamografijom se otkrivaju mikro promene na dojkama koje žena na može da napipa i to je jedan od glavnih razloga zbog čega žene treba da dolaze na skrining preglede.        

                 „Suština  je u tome da žene nemaju nikakve tegobe, pa mamografiju preporučujemo svim ženama i onim koje ne osećaju nikakve promene koje možda postoje ali one ne znaju za njih. Na ovaj način se i te, uslovno rečeno skrivene, promene otkrivaju i sprečava se  njihovo napredovanje“, objašnjava Jerkan.                     Preventivni pregledi mogu da se obave svakog dana i vikendom od 8 do 11 sati. Pregled mogu da obave i pacijenti koji nemaju zdravstvenu knjižicu i ne moraju da dokazuju. Kada se radi o mamografiji potrebno je samo da se jave na šalter radiologije u Domu zdravlja na prvom spratu  i mamografija će biti urađena tog dana ili u terminu koji odgovora pacijentkinji. Termin može da zakaže i neko drugo lice, a na ženi je koja želi da uradi ovaj pregled je samo da dođe.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare