Na Međunarodni dan animacije vranjski  animatori  otvorili svoja vrata

VRANJE

Nema ko nije čuo za Školu animiranog filma u Vranju.

Već 35 godina uči decu animaciji i pruža im mogućnost da razvijaju svoj talenat. Više od 2.500 dece uzrasta od 8 do 19 godina prošlo je kroz Školu animiranog filma u Vranju. Neka su se zadržala duže, neka kraće.

Za sve te godine ovde je nastalo 350 ostvarenja. Za mnoge radove usledile su brojne nagrade i priznanja u zemlji i svetu.

Ova škola je, u petak, otvorila vrata za sve one koji su želeli da vide animirane filmove koji nastaju u ovoj radionici, ali i da se upozaju sa načinom stvaranja.

Povod je 28. oktobar, Međunarodni dan animacije koji obeležavaju od 2006. godine.

„Vranjski ŠAF je širom sveta poznat što zbog tri i po decenije postojanja, što zbog naših radionica kroz koje je prošlo toliko važnih imena iz sveta animacije. Mi se i dalje bavimo klasičnom animacijom kojom se ne bave više mnoge škole animacije u svetu. Na neki način je prevaziđen, prešlo se na kompjutersku animaciju, ali čini mi se da se u poslednje vreme sve više  njih i vraća klasičnoj animaciji gde se sve radi ručno. Crteži, kolaž, papir, plastelin se rade rukom. Bitno je to zbog novih generacija koje imaju toliko prilika da se sretnu sa kompjuterima, tabletima, telefonima, a nemaju priliku da to nešto rade rukom, a znamo koliko je fina motorika i taj razvoj bitan za te nove generacije“, kaže Jasmina Stojanović, v.d. direktora Javne ustanove ŠAF.

Od samog osnivanja škole su Nela Ćurčija, Seta Veličković Cvetković, Miroslav Đerić i Snežana Trajković. Tada su imali po 11 godina.

„Mi smo generacija koja je uvek morala da se dokazuje. Tada smo volontirali, a po završetku fakulteta sa puno entuzijazma i kreativnosti, započeli rad sa polaznicima, ističu.

U školi je bilo zanimljivo od 10 do 16 časova. Bili su mnogobrojni posetioci. Dolazile su i organizovane grupe iz osnovnih škola sa područja Grada Vranja i Vranjske Banje.

Priređene su projekcije odabranih filmova koji su nastali u ovoj školi.

„Mnogi su bili u prilici da uz našu pomoć snime kratku animaciju koja je za vreme njihovog boravka bila prikazana na platnu, kao i da čuju više o samim počecima animiranog filma u svetu, o pioniru kinematografije Emilu Rejnou i njegovom izumu praksinoskopu sa čijim otkrićem ova grana umetnosti počinje svoj razvoj“, kaže  v.d. direktora. ŠAF

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare