Na Medicinskom fakultetu u Nišu 170 studenata iz Ukrajine nastavlja studije

NIŠ

Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu oduvek je privlačio strane studente, a posle kraćeg zatišja „stranci“ se vraćaju u amfiteatre ovog fakulteta. Trenutno je na ovom fakultetu 268 stranaca, a od toga je 170 stiglo sa medicinskih fakulteta u Ukrajini koji su zbog rata npustili zemlju. U slušaonicama Medicinskog fakulteta sada mogu da se čuju engleski, nemački, francuski, norveški i finski  jezik. Studenti koji su studije nastavili u Nišu, a dolaze iz Ukrajine uglavnom su  državljani zapadoevropskih zemalja.  S obzirom da su započeli studije u zemlji koja nije članica Evropske unije, studiranje su morali da nastave u zemlji koja takođe nije u EU i tako su stigli do Srbije i Niša.

               „Veoma sam srećna što sam izabrala Niš, svi su vrlo predusretljivi. Imamo kancelariju za strane studente, zaposlene i studente koji pomažu nama strancima. Svi su vrlo ljubazni, engleski govore odlično, kao da im je maternji jezik. Takođe mi se dopada što možemo da prisustvujemo operacijama, da imamo dosta prakse tamo, da gledamo i učimo“, kaže Anja Ema koja  je engleskinja ali je, kada je počeo rat u Ukrajini morala da potraži zemlju gde će nastaviti studije. Izabrala je Srbiju i Niš i ne žali zbog toga jer joj se sve u gradu dopalo, počev od samog grada, preko hrane a studije i način studiranja joj u potpunosti odgovaraju.

              Student Medicinskog fakulteta u Nišu je  Širin Rahmani iz Saudijske Arabije. I ona je stigla u Niš iz Ukrajine.

            „Ovde je sve drugačije. Ljudi su srdačni, odmah su nas prihvatili i mnogo nam pomogli da nađemo smeštaj. Već imamo prijatelje, zapravo su svi prijateljski raspoloženi. Fakultet nas u svemu podržava, svi zaposleni nam pomažu, a predavanja su odlična“, rekla je Rahmani. Posebno ističe to što strani studenti nemaju problema sa jezikom jer svi profesori govore engleski.

           „Fakultet nam je obezbedio sve što nam je potrebno da bi napredovali i gradili karijeru. Recimo, ja sam zainteresovana za istraživanja i kada sam to rekla profesoru, on me je uključio u rad naučnih konferencija. Bila sam u mogućnosti da predam svoje istraživačke radove za konferencije u predviđenom roku“, istakla je Rahmani.

              Nemica Anika Žober  kazala je da se odlučila da upiše Medicinski fakultet u Nišu nakon što je saznala da postoji otvoren konkurs za prijem studenata iz inostranstva koji će studirati na engleskom jeziku, a i nakon što je saznala kolika je cena školarine.

               „Školarina je ovde niža nego u drugim zemljama ali je za moj dolazak presudno bilo to što sam čula da su predavanja izuzetno kvalitetna a ovaj fakultet je jedan od najstarijih u  Evropi, a i zbog toga što Srbija već ima 10.000 lekara koji rade u Srbiji, ali i širom sveta. Nemačkoj su po svojoj brojnosti, lekari iz Srbije na drugom mestu među stranim lekarima“, istakla je Ruber.

             Dr Dobrila Stanković Đorđević, dekanica Medicinskog fakulteta kaže je da je od 170 visokoškolaca koji su zbog rata u Ukrajini prešli u Niš, najviše studenata iz Velike Britanije,  74, dok su ostali iz Nemačke, Norveške, Finske, Francuske, Švedske, Portugalije i drugih zemalja.  Prema njenim rečima, studije medicine u Nišu nastavili su studenti koji su u Ukrajini pohađali akreditovane Medicinske fakultete.

            „Njihovu dokumentaciju je proveravao najpre Univerzitet u Nišu, a potom Naučno-nastavno veće našeg fakulteta. Veće je, na osnovu ispita koje su položili u Ukrajini, odlučivalo na koju će godinu fakulteta biti kod nas upisani“, objasnila je Stanković Djordjević. Dodaje je da je studijski program na engleskom jeziku fakultet u Nišu započeo školske 2019/2020. godine i od tada broj stranih studenata raste.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare