Na LIFFE i sastanak Asocijacije filmskih festivala Srbije

LESKOVAC

Na sastanku Asocijacije filmskih festivala Srbije, koji je održan u okviru 14. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, glavna tema bila je izrada statuta Asocijacije. Ognjen Rakčević, koordinator asocijacije, kaže da je osnivanje asocijacije veoma značajno, jer predstavlja velike mogućnosti za domaću kinematografiju.

„Ova asocijacija i festivali koji su u njoj teže ne samo razmeni iskustava, već mogućnostima apliciranja na različite evropske fondove. Festivali su u svakoj zemlji značajan deo kinematografske infrastrukture i oni su platforma koja ima priliku da popravi stanje u srpskom filmu i dovede do decentralizacije, što je još jedna značajna uloga asocijacije.“

Dragan Jović, predsednik organizacionog odbora festivala LIFFE, ističe zadovoljstvo šte se leskovački festival, kao jedan mladi festival, nalazi u takvom društvu.

„Asocijacija bi trebalo da se bavi promocijom nacionalnog filma i u domaćim i u inostranim okvirima, kao i promocijom različitih filmskih profesija. Zato je vođeno računa da asocijaciju čine Festivali koji su posvećeni različitim filmskim delatnostima. Izrada satuta omogućiće asocijaciji da predstavlja festivale koji su u okviru nje na festivalima u inostranstvu i završetak izrade statute očekuje se do kraja godine.“

Asocijacija filmskih festivala Srbije osnovana je u junu, a njene članice su: Festival evropskog filma na Paliću, Festival autorskog filma u Beogradu, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, Filmski susreti u Nišu, Festival debitantskog filma u Kragujevcu i Festival snimateljskih ostvarenja u Novom Sadu.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Павле И. Премовић
Павле И. Премовић
2 godine pre

Мада овај коментар је ван теме овог написа усуђујем се да га приложим Jugpress-у. Читам о прослављењној “стихоклепици” Марини Туцаковић. “Pesmu mi je napisao pokojni Đorđe Novković i nas dvoje smo se nekoliko puta posvađali oko samog naslova pesme. Prvo smo je nazvali ‘Jovane, zora je’, pa ‘Milane, zora je’. Poslednja i konačna verzija je “Zora je”. Na kraju sam pozvala Marinu Tucaković koja je napisala samo jedan stih, a to je: ‘Suza je iz oka kanula’. Njoj je taj stih doneo preko 100 hiljada evra”, ispričala je Neda Ukraden svojevremeno u jednoj emisiji. Зар за овако “величанствени” стих 100 хиљада евра? А бесмртни Драинац започиње своју чувену песму са: “Глад ми је бескрајна а руке вечно празне…” А предивни ДИС каже: “Пијемо нас неколико пропалих људи и полусвет…” Колико би зарадио евра данас велики хрватски песник српског порекла Антун Бранко Шимић за своју песму “Пјесници”?
“Pjesnici su čuđenje u svijetu
Oni idu zemljom i njihove oči
velike i nijeme rastu pored stvari
Naslonivši uho
na ćutanje što ih okružuje i muči
pjesnici su vječno treptanje u svijetu”
Верујем ни цвоњка јер ко данас још чита најлепшу поезију?