Na Kukavici 42 santimetra snega

LESKOVAC-VRANJE

Iako na jugu Srbije trenutno nema smežnih padavina, na planini Kukavici ima 45 santimetra snega.

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, Kukavica je trenutno treća u Srbiji po visini snežnog pokrivača, ispred su Kopaonik i Zlatibor.

Ova planina, čiji se obronci i padine nalaze izmedju Leskovca i Vranja, ima vrlo često najčešće najveću visinu snežnog pokrivača u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sara
Sara
2 godine pre

Razlog više da se urade ski-staze i razvija zimski turizam! Vreme je da malo država ulaže i u tom delu Srbije! Na drugim planinama se pravi veštački sneg, a ovde ga ima u izobilju. A to je najbitnije, najduže se zadržava! Bila sam u Vučju jednom i videla hidrocentalu, kanjon Vučjanke, hotel Vlainu, planinarski dom… nešto prelepo ali dosta oronulo,… priroda …samo koju Bog može stvoriti, što se kaže Bogom data! Put do Vučja je kaldrma…žalosno što Leskovac kao opština ne razvija najbolji deo sebe! Čitala sam nešto o izgradnju puta sa biciklističkim stazama od Leskovca do Vučja sledeće godine. Jako me je obradovalo, lepo je razvijati gradski sa planinskim biciklizmom! Mogu slobodno reći da je planina Kukavica, planina koja je možda ostavila najveći utisak na mene u Srbiji. Nadam se da će Srbija kao zemlja i grad Leskovac kao opština prepoznati dragulj na jugu Srbije!

Mile
Mile
2 godine pre
Odgovori  Sara

Po Vašem komentaru rekao bih da niste iz ovog kraja. Kukavica je lepa planina, ali je daleko od Centra Srbije, Beograda, tako da nije atraktivna za razvoj turizma. Nije se ovde ulagalo u infrastrukturu ni za potrebe meštana, a kamoli za potrebe turizma. A i plate su oduvek bile ispod minimuma, tako da je mali broj ljudi mogao da posećuje turistička mesta. Zanimljivo je i da se do jedina dva planinarska doma može doći asfaltnim putem iz Hana, ali ne i iz pravca Leskovca. Sa ove strane postoji put, nedavno popravljan, preko Čukljenika, ali nije asfaltiran. A zimi se ne održava, tako da nije prohodan. Nedavno je i Memedović u “Poteri” pomenuo da Kukavica ima dosta snega, ali podatake o tome nećete čuti na RTS-u. Čak i onda kada je na Kukavici jedinoj bilo snega u sred sezone skijanja.