Na Kosovu 15.000 zaraženih koronom, pet hiljada preduzeća zatvoreno

PRIŠTINA

Na Kosovu je do sada zaraženo koronavirusom 15.000, prenose prištinki mediji.

 Do sada je 614 osoba preminulo a izlećena je do danas 12.451 osoba.ž

Pandemija ostavlja posledice i na ekonomiju Kosova.

Oko 5.000 preduzeća zatvoreno je na Kosovu zbog posledica pandemije, a ovaj broj do kraja godine može biti i veći, piše Ekonomija Onlajn.

Predsednik Kosovske poslovne asocijacije Agim Šahini ocenio je da je ovo veoma zabrinjavajuće.

On je rekao da je od marta do sada, prema procenama te agencije i informacijama sa terena, oko 5.000 preduzeća je prekinulo svoje aktivnosti i bankrotiralo i da je to.

” Verujem da će ovaj broj biti još veći do kraja godine, a procedure za gašenje preduzeća su komplikovane“, rekao je on.

Šahini kaže da je kosovska ekonomija u padu zbog smanjenja stranih investicija kao i interesovanja lokalnih preduzeća za nove investicije.

“Privreda se suočava sa ozbiljnim padom, bilo zbog stranih investicija, bilo usled pada interesa lokalnih preduzeća za nove investicije. Smanjila su se i ulaganja dijaspore, gde smo imali samo 10 procenata onoga što smo imali prošle godine, a kosovskom tržištu nedostaje oko 500 miliona evra svežeg novca koji dolaze iz dijaspore“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, Fond za vanredne situacije, „koji ima više od 170 miliona evra, i dalje se primenjuje u odsustvu zakona, a neodgovorni poslanici oklevaju da pruže ruku i pomognu privatnom sektoru“, rekao je.

Neka Vaš komentar bude prvi na "Na Kosovu 15.000 zaraženih koronom, pet hiljada preduzeća zatvoreno"

Ostavite komentar