Na koloniji “Boža Ilić” niški slikari Penkaso i Suzana

NIŠ-PROKUPLJE

  U rodnom kraju velikog srpskog slikara Bože Ilića, Belom Kamenu, nadomak Prokuplja, održana je 23. likovna kolonija, koja nosi njegovo ime. Akademski slikar i vajar Milovan Penkov Penkaso i Suzana Pavlović bili su među deset slikara iz Niša, Prokuplja i Kuršumlije koji su stvarali u živopisnoj prirodi ovog kraja.

Zbog pandemije korona virusa, prestižna slikarska kolonija ovaj put je imala regionalni karakter, budući da je okupila umetnike koji su, geografski, bili najbliži Prokuplju.

                            Milovan Penkov, vrhunski umetnik i ekspresionista, čija dela krase domove na pet kontinenata, bio je jedan od produktivnijih na koloniji. Zajedno sa Suzanom uradili su čak 11 slika.

                           “Kad je ambijent inspirativan, ljudi pitomi i atmosfera vedra, onda iznenadim i samog sebe pa uradim više slika nego što domaćin očekuje. Meni je treći put da sam radio na Belom Kamenu i mislim da me već smatraju veteranom kolonije. Ni sam ne znam koliko sam slika ostavio tim divnim ljudima”, kaže Penkaso, koji iza sebe ima više od tri stotine učešća na različitim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

                           Lepe utiske sa kolonije na Belom Kamenu, na kojoj je učestvovala prvi put, ponela je i Penkasova koleginica Suzana.

                         “Deo utisaka utisnut je u slike koje su ostale Muzeju Toplice. Tamo je prelepo. To ne mislim samo ja već i ostali učesnici iako ih je većina iz tih krajeva. Lepo smo se družili, dopunjavali jedni druge, delili iskustva i emocije koje smo doživeli u tom etno kompleksu. Obišli smo i ostale znamenitosti ovog kraja, Opservatoriju na Vidojevici, Jug Bogdanovu ili Latinsku crkvu iz 14. veka, Muzej Toplice, spomenik Boži Iliću”, kaže Suzana.

                              Slikarska kolonija “Boža Ilić” pokrenuta je 1998. godine, pet godina posle smrti čuvenog srpskog slikara po kome je, uz pesnika Rada Drainca, toplički kraj čuven i poznat. Po tradiciji, svi učesnici kolonije obišli su spomenik i odali počast jednom od najvećih srpskih slikara, na platou u podnožju brda Hisar.

                           Slike učesnika kolonije, koje su nastale u čast slikara Bože Ilića, ljubitelji umetnosti su imali priliku da vide u Galeriji “Boža Ilić” u Prokuplju, na dan slave ovog grada. Sva dela ostala su u vlasništvu Narodnog muzeja Toplice, koji je, uz podršku grada Prokuplja i organizator ove likovne kolonije.

                                  Ranijih godina ovde su stvarali i umetnici iz Meksika, Japana, Argentine, Bugarske, kao i iz zemalja u okruženju i brojnih gradova Srbije, a njihova dela, kojih je više od 500, čuvaju se u muzejskom depou.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare