EU: Sporazum će biti potpisan nakon što se postignu dogovori Beograda i Prištine

PRIŠTINA

Beograd i Priština neće sklapati zasebne ili delimične sporazume kao što se to dešavalo u prošlosti, dok će sveobuhvatni sporazum biti potpisan nakon što se postignu dogovori o svim pitanjima, saopšteno je iz Evropske unije, javlja Gazeta Express.

„Kosovo i Srbija će potpisati sveobuhvatan sporazum o normalizaciji odnosa, nakon što su sve teme razmotrene i o svemu postigne dogovor. Put ka Evropskoj uniji za obe strane ide kroz dijalog uz posredovanje EU“, izjavila je portparolka EU Nabila Masrali za prištinsku Gazeta Express.

Ona je dodala da će EU, kao posrednik u dijalogu, sarađivati sa stranama kako bi se došlo do sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine, rešavajući pritom sva nerešena pitanja.

Govoreći o prethodno potpisanim sporazumima u Briselu, a koji su u međuvremenu delimično ili u potpunosti nisu sprovedeni, kaže da EU traži od strana da se oni sprovedu.

„Evropska unija i sve njene države članice očekuju od strana da implementiraju sve sporazume postignute u prošlosti. Nerešena pitanja u prethodnim sporazumima biće rešena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum“, rekla je ona.

Na pitanje o razgovorima o nestalim licima, iz EU su saopštili da ni ta tema, niti bilo koja druga tema „nema rok“ i da će se o svim nerešenim pitanjima razgovarati sve dok ne budu rešena.

Dijalog Beograda i Prištine obnovljen je 16. jula u Briselu, tada su se sastali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti , uz posredstvo EU predstavnika, i razgovarali o nestalim i proteranim licima kao i o ekonomskoj saradnji.

Razgovori su prošle nedelje nastavljeni na ekspertskom nivou između delagacija Beograda i Prištine predvođenih od strane direktora Kancelarije za Kosovo, Marka Đurića, odnosno prištinskog koordinatora za dijalog, Skendera Hisenija.

Kako je danas javila nezvanično Radio Slobodna Evropa, naredna runda ekspertskog sastanka u okviru dijaloga održaće se u četvrtak, 30. jula.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x