Na Klinici za digestivnu hirurgiju operiše se godišnje 350 pacijenata

   NIŠ

Lekari i medicinsko osoblje Klinike za digestivnu hirurgiju, nakon pauze usled COVID pandemije, obnovili su susret sa pacijentima članovima udruženja “Nilko”, koji zbog kolorektalnog karcinoma ili neke druge bolesti digestivnog trakta koriste stomu.

 U Stoma centru UKC Niš , prostoru koji je 2013. opredeljen upravo za pacijente korisnike stome, organizovano je neformalno druženje pacijenata i medicinskog osoblja što je bila prilika da se razmene informacije ali i ukoliko je neko od pacijenata imao potrebu da se obavi pregled i konsultacija sa lekarom. Ovakvi susreti bili su redovni pre pandemije i prema rečima pacijenata njima su jako značajni.

                                  „Ovakvi razgovori sa lekarima svima nama mnogo znače. Mnogi od nas dugo nose stomu i navikli smo da živimo sa njom ali pacijenti koji su tek od nedavno u situaciji da moraju da koriste ovo pomagalo, prolaze kroz jako težak pre svega psihički momenat. Okolina nije najbolje informisana šta to zapravo znači i kako izgleda i vrlo često smo na neki način „obeleženi“. Mnogima bude lakše da shvate da nisu sami, da nisu jedini i da se sa stomom može živeti normalno. Naše udruženje i lekari Univerzitetskog kliničkog centra Niš upravo ovakvim razgovorima i susretima nam mnogo pomažu“, kaže jedna od pacijentkinja koja već deset godina koristi ovo pomagalo koje joj je kako kaže spaslo glavu . I stav opstalih članova udruženja „Nilko“ je identičan.

                                Digestivni hirurg i pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja u UKC Niš profesor dr Goran Stanojević kaže da je sve veći broj pacijenata sa nekim od problema koji iziskuje operaciju nakon koje je ovo pomagalo neophodno, te da je potrebno stomiranim pacijentima dodatno pomoći. Stanojević ističe da je nastavak saradnje sa udruženjem „Nilko“ jako bitan jer će saradnja biti još bolja.

                                „Ovakav jedan centar i ovakav vid komunikacije je izuzetno bitan, pre svega za pacijente. Ovo je mesto na kom mogu da razmene iskustva sa drugim pacijentima, ali i da dobiju savet lekara i stoma terapeuta oko nege stome koja zna vrlo često da bude specifična. I ne samo za pacijente, komunikacija je važna i za njihove porodice. Vrlo često kada se donosi odluka o intervenciji o svim detaljima upoznajemo i članove porodice pacijenata. Naša saradnja se pre svega zasniva na komunikaciji, savetima, neophodnoj pomoći oko korišćenja neke od stoma, a sve kako bi život stomiranim pacijentima bio lakši i kvalitetniji“, kaže profesor dr Goran Stanojević i dodaje da 35% – 40% pacijenata koji se operišu od nekog kolorektalnog oboljenja postaju korisnici privremene ili definitivne stome. U UKC Niš na ovoj klinici se na godišnjem nivou operiše oko 350 pacijenata.

                          Prostor izdvojen i namenjen isključivo stomiranim pacijentima, a sve zbog specifičnosti stanja i specifičnog odnosa prema njima, osim u UKC Srbija u Beogradu, postoji još jedino u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare