Na internetu čak 86 posto dece

BEOGRAD

Trenutno čak 86 odsto dece uzrasta od devet do 17 godina svakodnevno koriste internet provodeći u proseku između tri i četiri sata radnim danima i između četiri i sedam sati dnevno na internetu, izjavila je pomoćnica u Ministarstvu kulture i informisanja Slavica Trifunović.

Ona na konferenciji “Digitalni imunitet – Medijska kultura u digitalnom dobu”, koja je održana prošle nedelje u Beogradu predočila rezultate istraživanja britanskog regulatora za medije OFCOM, koja pokazuju da je čak 99 odsto dece uzrasta od tri do 17 godina koristilo društvene mreže 2021. godine.

Od toga, navodi ona, 89 odsto dece je koristilo Jutjub, a čak 50 odsto njih TikTok.

Trećina roditelja dece od pet do sedam godina potvrdila je da njihova deca imaju profile na društvenim mrežama.

Uprkos starosnim ograničenjima koja postavljaju društvene platforme, deca i njihovi roditelji navode lažne podatke o broju godina deteta koje pravi profil na društvenoj mreži, uspevajući da tako naprave nalog i koriste platforme.

Negativan uticaj prevelikog korišćenja društvenih medija, tvrdi Trifunović, izazivaju promene u ponašanju dece i mladih i dovode do kognitivnih i emotivnih problema poput anksioznosti i poremećaja pažnje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare