Na granici nauke i umetnosti

NIŠ

U okviru programa Cultural Collisions Srbija, Departman za fiziku PMF-a u Nišu pokreće akciju izložbenih postavki u niškim gimnazijama. Prva od niza izložbi održaće se u Gimnaziji „9. maj“ u Nišu, sa svečanim otvaranjem u utorak 31. januara, sa početkom u 13 časova.

Na svečanom otvaranju, profesor dr Dragoljub Dimitrijević održaće popularno predavanje „Čestice i fizika“ o fizici čestica visokih energija, kosmologiji i poreklu Svemira.

                            „ Postere je dizajnirao dr Michael Hoch, rukovodilac projekta Origin-art@CMS i njegovi saradnici iz CERN-a, vodeće laboratorije za istraživanje elementarnih čestica i fizike visokih energija, i predstavljaju vizuelne postavke fenomena u ovim oblastima, kao i u oblasti astrofizike i kosmologije. Prikazani efekti i njihov doživljaj i interpretacija se mogu predstaviti kao: čisto naučni, na granici nauke i umetnosti, ili sasvim umetničke i naučno fantastične prirode“, kaže profesor dr Goran Đorđević, predsednik SEENET Centr .

                            U okviru izložbe biće prikazano 17 postera, čije je štampanje finansirano od strane Austrijskog kulturnog foruma Beograd, Evropskog društva fizičara i Mreža matematičke i teorijske fizike za Jugoistočnu Evropu  – Centar Niš.

                          Cultural Collision je program multidisciplinarnog karaktera koji prikazuje povezanost nauke i umetnosti i ima cilj da probudi kreativnost i pruži drugačiji pogled na nauku. Zasniva se na jedinstvenoj saradnji naučnika, umetnika, profesora i studenata čiji je rezultat bolje razumevanje nauke, kritičko i kreativno razmišljanje. Ovaj program je nastavak projekta Origin-art@CMS nastao u okviru CMS CERN kolaboracije.

                       Program je uspešno sproveden u Kanadi, Nemačkoj, Švajcarskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini i drugim zemljama.

                        Pored pomenute izložbe u Gimnaziji „9. maj“, planirane su izložbe i u ostalim niškim gimnazijama sredinom februara i sredinom marta. Aktivnosti u Nišu povezane su sa sličnim aktivnostima u Beogradu i Novom Sadu, kao deo programa na nivou Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare