Na gradilištima i u fabrikama na jugu Srbije sve je više radnika iz drugih zemalja

NIŠ

Godinama unazad u Srbiji, pa tako i na jugu zemlje, ne mogu da se pronađu odgovarajuća zanimanja, uglavnom zanatska. Dobro su plaćena, ali zalud jer nema ko da radi. To je slučaj i sa bravarima i zavarivačima, čine se oduvek traženih zanimanja koja su u našoj zemlji uvek bila dobro plaćena. I sada je situacija ista, pa sve više radnika u niškim fabrikama ali i na gradilištima možemo da sretnemo iz drugih zemalja.

To je slučaj i sa braćom Muhamedom i Elhađijem iz Senegala. Prevalili su gotovo 5.000 kilometara u potrazi za poslom i pronašli su ga u jednoj fabrici u Gadžinom Hanu gde rade kao bravari zavarivači.  Zarad radnog mesta i dobre plate oni su promenili i kontinent, a Srbija počinje da podseća na zemlju u kojoj je lakše pronaći doktora nauka nego dobrog radnika.

                                Aleksandar Milićević, direktor niške Privredne komore kaže da i na jugu počinje radna snaga sve više postaje problem ali daleko manje izražen kao u prestonici ili Vojvodini.

                              Dušan Mihajlović, preduzetnik iz Gadžinog Hana dodaje da zbog prirode proizvodnje imaju stalno otvorene opcije za zapošljavanja bravara i zavarivača. Muhamed i Elhađi startovali su sa poslom početkom nedelje i imaju radnu dozvolu na šest meseci koja im može biti produžena još toliko. Obezbedili su im smeštaj, hranu i prevoz do posla i solidnu zaradu, kako tvrde poslodavci.

                              „Neki naši poslovni partneri iz Beograda već upošljavaju Senegalce i na njihovu preporuku odlučili smo i mi da ih angažujemo. Ispoštovali smo celu proceduru oko njihovog boravka i radnog angažovanja u Srbiji. Ukoliko se pokažu kao dobri radnici otvoriće put i za ostale sunarodnike“, kaže Dušan i ističe da je u metalskoj industriji sve prisutniji problem nedostatka radne snage pogotove neke uske specijalnosti kao što su zavarivači.

                               „Siguran sam da nudimo bolje plate nego strane fabrike u okruženju. Spremni smo i da stipendiramo srednjoškolce koji bi odmah nakon srednje škole imali posao“,kaže Mihajlović.

                             Aleksandar Milićević, direktor Privredne komore dodaje da se privrednici svakodnevno suočavaju sa nedostatkom radne snage i to ne samo u metalskoj industriji. Nedavno je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski indirektno potvrdila da u Nišu ne može da se pronađe odgovarajuća radna snaga koja bi radila na gradilištu. Prema njenim rečima na prostoru gde se gradi Akva park rade radnici iz Turske.

                            Ali nije problem pronaći dobre radnike samo u metalskoj i građevinskoj struci. Problema ima i u drugim oblastima.

                           „ Uslužne delatnosti su isto pogođene tako da je nemoguće naći kuvara ili konobara. Činjenice je da ovaj problem na jugu tek sada postaje evidentan jer smo se ovde uglavnom borili sa nezaposlenošću“, kaže Milićević koji rešenje vidi u dualnom obrazovanju i prekvalifikacijama.

                            „Moramo biti svesni da biološki ostajemo bez radne snage jer je sve manje dece odnosno onih koji bi trebali da se radno angažuju nakon srednje škole. Roditelji navijaju da im se deca zapošljavaju u IT industriji i ne žele da budu zanatlije“, dodaje Milićević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare