Na Filozofskom fakultetu obeležen bugarski praznik Martenice

NIŠ

Na Filozofskom fakultetu u Nišu svečano je obeležen bugarski praznik Martenice, koji nagoveštava dolazak proleća. Bogat kulturno umetnički program pripremili su studenti departmana za srbistiku i rusistiku koji uče bugarski jezik,  đaci osnovne škole „Stefan Nemanja“ . Oni su kroz recital i pesme, predstavili legende o nastanku martenica i njihovu simboliku.

Specijalni gosti večeri bili su rektor Velikotrnovskog univerziteta „Sv. Kiril i Metodij“ prof. dr Hristo Bondžolov i konzul Republike Bugarske u Nišu Edvin Sugarev. Hristo Bondžolov je donirao opremu Filozofskom fakultetu zahvaljujući kojoj je oformljen prvi savremeni kabinet za učenje bugarskog jezika u Nišu koji će od koristi biti i drugim filološkim departmanima. Prilikom obilaska kabineta on je izjavio da je ovo znak zahvalnosti za dugogodišnju i uspešnu saradnju između dva univerziteta i najavio još sličnih aktivnosti u budućnosti.

Dekanica Filozofskog fakulteta u Nišu prof. dr Natalija Jovanović  zahvalila se na opremi i rekla da će nastojati da veze između dve visokoškolske ustanove budu još čvršće I da se razvijaju na obostranu korist I zadovoljstvo.

Počasni konzul Bugarske u Nišu Edvin Sugarev rekao je da je izuzetno ponosan na  saradnju dva fakulteta, univerziteta i dva naroda.

On je naglasio da, iako ne govore istim jezikom, savršeno se razumeju, jer govore jezikom prijateljstva.

Martenica je jedan od najlepših bugarskih simbola, koji se vezuje za dolazak proleća i Baba Martu – lik iz bugarskog folklora. Martenice se prave u različitim oblicima od uvrtenih belih i crvenih vunenih niti i ukrašavaju kićankama, čvorićima i paricama. Bela vuna u martenici nagoveštava dug život, a crvena – zdravlje i snagu. Jedinstvene su martenice u obliku Piža i Pende – muškog i ženskog načela. S vremenom, martenice su dobijale karakter umetničkog dela pretvarajući se u lep i željen poklon. Prvog marta ljudi se njima kite za zdravlje, sreću, dug život i zaštitu od zla.

Pun amfiteatar Filozofskog fakulteta uživao je u programu inspirisanom bugarskom kulturom, tradicijom i čuvenim praznikom.

Umetnički program posvećen martenicama je deo Dana bugarske kulture koji se tradicionalno održavaju u Nišu tokom kojih naši sugrađani kroz ovakve programe, izložbe i filmske projekcije mogu da saznaju nešto više o susednoj zemlji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare