Na Festivalu “Nauk nije bauk” po prvi put i učesnici iz Makedonije

NIŠ

Na Elektronskom fakultetu Univerziteta u Nišu 24. i 25. maja održaće se Festival “Nauk nije bauk 11”, najavili su danas na konferenciji za novinare u Media reform centru organizatori, Gimnazija “Svetozar Marković” u Nišu

Organizatori veruju da će i ove godine na pravi način uspeti da odgovore na sve nove izazove u nauci. Dodaju da su stvorili uslove kako bi sa potpuno novim sadržajima i dostignućima mladih dočekali sve one koji su zainteresovani za nauku.

Kako kaže direktor Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu Marjan Mišić ovogodišnji Festival “Nauk nije bauk 11” razlikovaće se od dosadašnjih. S obzirom da na festivalu učestvuju, po prvi put đaci iz Makedonije, on poprima i međunarodne karakeristike.

“Ove godine imamo puno zanimljivih projekata, ali smo ove godine smanjili i broj učesnika na 50. Veliki broj projekata je, nažalost, ostao van programa jer jednostavno nismo mogli da ih primimo. Na Festivalu učestvuje veliki broj osnovnih i srednjih škola kao i fakulteta, dolaze iz gotovo svih gradova Srbije, a imamo i učesnike iz Makedonije tako da Festival postaje regionalni”.

 U okviru festivala održava se i Ted-ed konferencija,  u subotu od 10 do 17 sati u Startap centru.

Postavke koje će posetioci ove godine videti prate savremene tokove nauke,a akcenat je stavljen na ekologiju.

“Fokus je svakako na digitalizaciji, na elektronici i tehnologiji, ali ima i puno postavki iz ekologije, hemije, fizike, tako da će svakako biti za svakoga po nešto”, dodao je Mišić.

On je najavio i promocio monogtafije “Niš – grad savremenih tehnologija” koja će se održati u petak nakon otvaranja Festivala u 12 sati u Startap centru.

Milan Petrović, PR Festivala “Nauk nije bauk 11” dodaje da su sve postavke nove i da ih posetici do sada nisu videli.

“Posetioci će moći da vide robote, nekoliko postavki na kojima će se pokazati novi vid rada sa decom kroz programiranje, različite platforme kako je sa decom rađeno korišćenjem robotike i slično”, kaže Petrović. “Tu su i zanimljive postavke koje se bave ekologijom, biologijom, ljudskim telom. To je spoj inventivnosti i kreativnosti i nauke i nove metodike rada sa decom tako da je zanimljivo i biće vrlo unteraktivno. Deca će moći da probaju razne stvari tako da bi bilo dobro da posete naš festival”.

Kako je Milan Petrović  rekao prošle godine je Festival “Nauk nije bauk” posetilo oko 20.000 posetilaca  a ove godine se očekuje i veća posećenost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare