Na FAPOR-u najviše nagrada predstavi ,,Kovači,, iz BoljevcaLESKOVAC

Premijerom predstave „Bliži nebu“ DrAmatera LKC-a i dodelom nagrada najboljima završen je ovogodišnji, Sedmi Festival amaterske pozorišne režije. Žiri u sastavu Bojan Bajčetović (glumac i reditelj), Ana Đorđević (rediteljka) i Tanja Pjevac (glumica) najviše nagrada dodelio je predstavi boljevačkog Bag teatra „Kovači“. Ana Đorđević je rekla da je na ovogodišnjem FAPOR-u bila jedna izuzetno bogata i interesantna selekcija.

„Mi smo kao profesionalci mnogo naučili od ovih ljudi koje smo gledali svo ovo vreme. Možda će zvučati deplasirano, ali je zaista bilo vrlo teško doneti odluke o nagradama. Svako od nagrađenih je to zaslužilo, ali i oni koji nisu nagrađeni su zaslužili veliko poštovanje i podstrek i svako na svoj način zaslužuje nagradu. Očekujem da FAPOR izgradi u budućnosti izgradi sebe kao jedan ozbiljni nacionalni festival.“

Nagrađeni na sedmom FAPOR-u su:

Prva nagradu za režiju, nazvana po doajenu leskovačkog glumišta Draganu Dimitrijeviću, dodeljena je Bori Neniću,  za režiju predstave ”KOVAČI”,  BAG Teatra iz Boljevaca. Mišljenje žirija je da je Nenić klasičnim pozorišnim sredstvima,  tekst Miloša Nikolića, pretočio u koherentno  ostvarenje koje motivisan ansambl sa lakoćom nosi. Rezultat je zrela predstava, puna nezlobive ironije, u umerenom sarkazmu, a visokog umetničkog dometa. 

Drugu nagradu za režiju dobio je Milan Bogdanović,  za režiju  predstave „SA PREVODOM ZA ODRASLE”, u izvođenju ”DIS” Teatra, iz Banja Luke. 

Milan je, sa samo 16 godina, napravio jednu dinamičnu predstavu, u kojoj je svako mogao od glumaca da se iskaže, a da pritom isprati kolektivnu igru, koja je dominantna u samom načinu izvođenja. Maštovitost, koja je pokrivena jako duhovitim rešenjima, čini, da je Milan, jedan od budućih reditelja, koji će sa sobom nositi nešto inovativno, smatra žiri.

Teću nagradu za režiju žiri dodeljuje  Dušanu Blagojeviću  za režiju predstave „MRTVO MORE ZA POČETNIKE“, u izvođenju Teatra ”Gimnazijalac” iz Lebana, jer je Dušan na adekvatan i pedagoški način pristupio radu na ovoj predstavi, vodeći računa da se lični osećaj, iskustvo, kod samih glumaca, pretoči u pozorišni komad, koristeći dramske predloške dva komada, Mrtvo more i Seks za početnike. Izrodila se lična predstava, koja govori o njima samima i sredini koja ih okružuje. To se u igri oseća, a sam reditelj ih je vešto vodio, koristeći minimalno rekvizitu, ali sa efektnim dejstvom.

Žiri Sedmog festivala amaterske pozorišne režije doneo je odluku da nagradu za glavnu mušku ulogu,  dodeli ravnopravno Janku Maglovskom i Milanu Miloševiću, za uloge u predstavi ”KOVAČI”, ”BAG” Teatra iz Boljevaca. Oni su sa fascinantnom energijom, svoje likove, u osnovi karikaturalne i komične, služeći se suptilnim glumačkim sredstvima, transponovali u dinamične i snažne. I izneli su ih od početka do kraja.

Nagradu za najbolju žensku ulogu, žiri dodeljuje Nataši Rokvić, ѕa ulogu Karoline Nojber, u predstavi „KAROLINA NOJBER“, Teatra „KASTELUM“ iz Kostolca.

Na vrlo viskom nivou, iznela je jedan od najtežih ženskih likova u pozorišnom svetu uopšte, ne upadajući u zamke patetike, i teatralnosti, uz besprekornu dikciju, i svedenu gestikulaciju.

Najbolju mušku sporednu ulogu po žiriju je odigrao Marko Bojić, za ulogu Marka Bojića, u predstavi „SA PREVODOM ZA ODRASLE“, „DIS Teatra“ iz Banja Luke. Marko je svojom energijom vodio čitav ansambl, ne preterujući i ne ističući se, već je ulogu sebe podredio kolektivu, i tako postao deo celine, koja je ostavila ubedljivo najjači utisak kod publike, zbog njihovoh neodoljivog šarma.

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu žiri dodeljuje Ani Pavlović, za ulogu u predstavi ”KOVAČI”, BAG Teatra iz Boljevaca.

Ona je sugestivno,  sa mnogo pikantnih komičnih detalja, bez ikakvih preneglašenih postupaka, vodila svoj lik, i pokupila svaki osmeh publike, bez ikakvog jeftinog dodvoravanja.

Specijalnu nagradu publike dobila je predstava „Kovači“ iz Boljevca.Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare