Na Dorćolu izašli na ulicu jer policijski čas štiti nelegalne građevinske radove

BEOGRAD

Udruženje građana „Komšije sa Dorćola“ upozorava javnost da se građevinski radovi na izgradnji trolejbuske mreže na Donjem Dorćolu obavljaju u vreme policijskog časa i da nadležni organi odbijaju da zaštite građane ovog dela Beograda koji se protive izgradnji, već štite interese izvođača radova.
Radovi u ovom delu Beograda obavljaju se isključivo u toku zabrane kretanja, a stanari danima pokušavaju da nadležnima ukažu na brojne nepravilnosti. Sve je kulminiralo 27. aprila kada da je firma ATM BG d.o.o. u Venizelosovoj i Ulici Žorža Klemansoa nastavila građevinske radove odmah po početku policijskog časa, i nastavila ih tokom noći.
Stanari donjeg Dorćola koji su do sada izlaskom na ulicu sprečavali kršenje zakona, bili su onemogućeni u obavljanju svoje građanske dužnosti. Na molbe policiji da izađe i izvrši uviđaj, građani su upućeni na Građevinsku inspekciju, koja nije odgovarala na telefonske pozive.
Kako su radovi nastavljeni i tokom noći, buka nekoliko bagera i više desetina radnika, uglavnom bez maski, često zbijenih na malom prostoru, postala je nepodnošljiva i stanari su reagovali negodovanjem sa svojih terasa i prozora. Nakon toga se pojavilo nekoliko policijskih vozila sa uključenim rotacionim svetlima, praćeno grupama ljudi u civilnoj odeći, i stalo u zaštitu izvođača radova. Stanari su odgovorili još jačim protestom, a policija je ostala da, poput privatnog obezbeđenja, sačeka rano jutro i kraj radova.
Udruženje građana „Komšije sa Dorćola“ apeluje na sve koji se osećaju pogođenim ovim kršenjem zakona, morala i razumnog ponašanja u uslovima pandemije Covid-19 da prošire vest i učine sve što je u svojoj moći, pri tome sami ne kršeći zakone jedine države koju imamo, da se spreči nastavak radova.
Podsećamo da su novembra prošle godine počeli mirni protest građana, nezadovoljnih izvođenjem radova na postavljanju trolejbuske mreže zbog brojnih nezakonitih radnji, tehničkih nedostataka i netransparentnog postupanja, kako Grada Beograda, kao investitora, tako i angažovanog izvođača radova, ATM BG doo.
Radovi su nastavljeni i danas, 28. aprila, odmah nakon početka policijskog časa, sve pod nadzorom Mihajla Mišića, direktora Direkcije za građevisnko zemljište i izgradnju grada.
Kao građani Republike Srbije pitamo šta se dešava kada ostanemo bez zaštite države čak i oko elementarnih prava, na miran život i miran san.
Šta građani treba da rade kada ostanu bez države?
Udruženje građana „Komšije sa Dorćola”

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare