Na brani “Barje” proglašena vanredna odbrana od poplava, u “Vodovodu” tvrde da su to “uobičajene ” mere

LESKOVAC

Prema redovnom dnevnom izveštaju Vodoprivrednog preduzeća ”Srbijavode”,  zbog porasta nivoa vode u gornjem toku, na reci Veternici, tačnije Brani ”Barje”, proglašena je vanredna odbrana od poplava.

Kako je naznačeno u tabeli ”Vodotokovi na kojima se sprovodi odbrana od poplava”, jasno se  vidi da je vanredna odbran a od poplava, pored  Dunava, Musine reke i Bjelice, uvedena i na Veternici i to na području Brane ”Barje”, a pod stavkom ”ugrožena naselja”, nalazi se i Leskovac.

Branislav Stanković, direktor leskovačkog ”Vodovoda”, koje upravlja ovim vodosistemom, medjutim, ističe da ovakvi podaci ne treba da zabrinjavaju i da mesta panici nema:

“Radi se o uobičajenim preventivnim merama. Niti je grad Leskovac, niti iko od njegovih žitelja ugrožen.  Sve je pod kontrolom i mesta za paniku nema”, tvrdi Stankovic.

Stručne službe JVP ”Srbijavode” i nadležno preduzeće na brani, na vodnoj jedinici ”Južna Morava-Leskovac”, sektor M.10, deonica M.10.9, preduzimaju sve mere i aktivnosti u skladu sa Opštim i operativnim planom odbrane od poplava.

Kako se navodi u dnevnom izveštaju “evdentirani su nedostaci u sistemu daljinskog nadzora i upravljanja na brani Barje, vrše se pripremne aktivnosti na analizi oštećenja”.

Iz ostalih tabela uočava se da  su neznatno porasli nivoi Vlasine, Veternice i Jablanice, ali u granicama koje ne zahtevaju vanredne mere odbrane.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare