Na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu održan je memorijal Mihajlo Petrović

NIŠ

Šest letelica sa ukupno dvanaest članova posade oprobalo se danas u memorijalnom talmičenju Mihajlo Petrović, održanom na niškom aerodromu Konstantin Veliki. Mihajlo Petrović, narednik kome je posvećen ovaj memorijal, bio je prvi srpski pilot i prva žrtva na borbenom zadatku. Poginuo je nad Skadrom u toku Drugog balkanskog rata, 1913-te godine.           

“Most na Nišavi kod Popovca, zatim most kod Aleksinca  i most kod Jasike, Šljivovo selo i  Blace centar su tačke na kojima moramo da budemo na vreme, tačno u sekundu. Preko Merošine se vraćamo do početne tačke kod popovca”, kaže  Rade Ripotojević, pilot.

           

Prema rečima Tomislava Šaletića, kopilota, ovo je revijalno takmičenje i letovi su malo kraći.

  “U reliju su malo duže rute i traju po sat sat i po, a ova traje jedan sat”, dodaje Tomislav Šaletić.

                Cilj organizatora ovog memorijala jeste da se promovišu vazduhoplovni i aero sportovi i da se privuče veći broj mladih, kojih je sve manje u ovim aktivnostima.

                 “Vazduhoplovni savez Srbije daje podršku svima i zavičajnom udruženju, naravno, vazduhoplovnim klubovima kao i aero-klubovima koji neguju lik i delo Mihajla Petrovića, a moram da se zahvalim i Aerodromu Konstantin Veliki koji je pružio podršku  da jedno ovakvo takmičenje održi”, kazao je Goran Vučković ispred Vazduhoplovnog saveza Srbije.

                  Organizator i pokrovitelj takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije, a domaćin aerodrom Konstantin Veliki Niš.

                “Iskreno se nadam da će ovaj Memorijalni kup postati tradicija, da ćemo smoći i snage i sredstava da okupimo dovoljan broj ljudi u našem aeroklubu i da se organizujemo da možemo ponovo da povratimo vazduhoplovne sportive u gradu koji je nekada bio centar vazduhoplovnih sportova. U Nišu trenutno radi jedan aeroklub. Nekada je i klub bio mnogo aktivniji. Vazduhoplovni sportovi nisu jevtini sportovi.Paraglajding klubovi u Nišu funkcionišu i rade na visokom nivou, a iskreno se nadam da će i naš klub u narednom periodu moći da pokrene svu tu proceduru i izmogne snage da zažive vazduhoplovni sportovi u Nišu”, kazao je Vladica Krstić iz AK Vazduhoplovci Niš.

                Takmičare je pozdravio i direktor Aerodroma Konstantin Veliki.

                “Osim komercijalnog saobraćaja za nas je jako važna i promocija vazduhoplovstva u Nišu. Nekada smo imali i klubove i avio škole ali zadnjih pet do šest godina to više nije slučaj.Nadam se da ćemo ovakvim manifestacijama vratititi mlade generacije ovom sportu”, kazao je Dušan Mihajlović, direktor Aerodroma Konstantin Veliki.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare