Na aerodromima u Nišu i Kraljevu jednaki uslovi za sve korisnike

NIŠ

Privredno društvo Aerodromi Srbije DOO Niš osuđuje svaki vid diskriminacije i sprovodi sve mere da ne dođe do bilo kakvog vida diskriminacije korisnika usluga aerodroma na kojima smo operateri. Svaki putnik nam je važan i bitan, ma koje nacionalnosti i veroispovesti bio, stoji u saopštenju  koje je izdalo PD „Aerodromi Srbije“, a povodom optužbe Mešihat Islamske zajednice o „neprofesionalnom i diskriminatornom“ ponašanju službi sigurnosnih protokola na aerodromima „Konstantin Veliki“ u Nišu i „Morava“ u Kraljevu prema ženama muslimankama sa hidžabom.

„Jedan od najvažnijih segmenta našeg posla je bezbednost putnika i vazduhoplova. Operateri obezbeđivanja su u obavezi da poštuju sve bezbednosne protokole kako bi se omogućilo sigurno putovanje svih korisnika usluga aerodroma. Pregled obezbeđivanja na aerodromu obavlja se prema domaćoj i međunarodnoj regulativi od strane sertifikovanog osoblja. Isti su u obavezi da poštuju protokole koji se odnose na putnike sa posebnim verskim obeležjima, a zbog verskih razloga ne žele da ih skinu u postupku pregleda obezbeđivanja. Za takva lica primenjuju se metode pregleda koje ni na koji način ne narušavaju dostojanstvo putnika, ali ih ne oslobađaju od pregleda obezbeđivanja“, navodi se u saopštenju.

                            U „Aerodromima Srbije“  podesćaju da pre nekoliko godina Mešihat islamske zajednice Srbije uputio  pismo sa sličnom pritužbom kao i sada na adresu privrednog društva Aerodromi Srbije na koju je odmah reagovano i od tog dana do sada nije bilo dodatnih pritužbi.

                           „Svakodnevno unapređujući naše poslovanje, zahvaljujući investicijama Vlade Republike Srbije u objekte i opremu, postaraćemo se da uslovi putovanja sa naših aerodroma budu još bolji. Nakon izgradnje novog putničkog terminala na aerodromu u Nišu, predviđena je nabavka i skenera za pregled lica kojima se omogućava pregled bez kontakta putnika, što će dodatno doprineti poštovanju integriteta svih kategorija lica što je primer na pojedinim modernim aerodromima u svetu“, stoji u saopštenju.

                             Još jednom napominjemo da činimo sve što je u našoj nadležnosti da se poštuje dostojanstvo putnika svih veroispovesti, a ukoliko se u pojedinim slučajevima utvrde propusti zaposlenih biće pokrenuti postupci za utvrđivanje odgovornosti. Takođe, od putnika očekujemo da su upoznati sa bezbednosnim procedurama na aerodromu i da u obezbeđivano restriktivnu zonu aerodroma ili vazdhoplov mogu ući samo nakon sprovedenog pregleda obezbeđivanja.

                          Mešihat Islamske zajednice  je pozvao vernike, pogotovo vernice da, u cilju izbjegavanja neprijatnosti, do rešavanja problema i javnog oglašavanja, te obećanja odgovornih na pomenutim aerodromima da će se postojeća praksa provere prekinuti, bojkotuju aerodrome u Nišu i Kraljevu. U saopštenju je navedeno da u Mešihat već duže vreme pristižu žalbe vernica odevenih u skladu sa islamskim propisima i njihovih članova porodica da se isključivo žene sa hidžabom, prilikom sigurnosnih aerodromskih provera, izdvajaju iz kolona, vode u kabine na detaljan pretres, gdje se od njih traži skidanje hidžaba, a u nekim situacijama i skidanje delova odjeće. Od ovakvog ophođenja, rečeno je, nisu bile pošteđene ni zvanične službenice Islamske zajednice.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare