MUP optužuje novinarska udruženja da “vrše pritisak na policiju i nezavisne organe pravosuđa” jer traže istragu o slučaju Blagojević

BEOGRAD

MUP Srbije je reagovao na saopštenje Koalicije za slobodu medija i u svom saopštenju optužuje novinarska udruženja da “vrše pritisak na policiju i nezavisne organe pravosuđa” jer traže punu istragu o svim slučaju pretnji novinaru Blagojeviću.

Saopštenje prenosimo u celini.

“Kao što je Ministarstvo untrašnjih poslova navelo u današnjem odgovoru Veranu Matiću, članu Radne grupe za bezbednost novinara, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Sektora unutrašnje kontrole istrage sprovode profesionalno i temeljno, kao i u slučaju pretnji novinaru Dragojlu Blagojeviću, vlasniku časopisa “Drvotehnika”. Onima kojima nije jasno, a izgleda da nije pojedinim novinarskim i medijskim udruženjima, ponovićemo i objasniti još jednom.

Po nalogu tužilaštva, pripadnici policije su prikupili dokaze u vezi sa slučajem pretnji novinaru časopisa “Drvotehnika” Dragojlu Blagojeviću i dostavili ih nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje. U izveštajima i policijskih službenika angažovanih u pomenutoj istrazi i Sektora unutrašnje kontrole koji je, po nalogu tužilaštva, proveravao njihov rad, iznete su činjenice, koje su neupitne, a unutrašnja kontrola je utvrdila da je postupanje policije bilo zakonito i profesionalno, uz potpuno poštovanje procedura.

Policija se ne bavi ni skrivanjem važnih podataka, kako je izjavio Matić, niti skrivanjem dokaza, kako navode novinarska i medijska udruženja, a ni izmišljanjem, kako bi potvrdila nečija uverenja, već samo i isključivo prikupljanjem činjenica i dokaza koji će dati realnu sliku događaja. Zato ne možemo, a da ne pitamo u kom to sistemu su uverenja kredibilnija od materijalnih dokaza ili na koji način iznošenje istine potkrepljene materijalnim dokazima opstruira procesuiranje slučaja ili dodatno ugrožava bezbednost novinara, a još manje na koji način činjenice podrivaju tužilačku istragu.

Ocene Verana Matića i pojedinih novinarskih i medijskih udruženja o radu policije na slučaju novinara Dragojla Blagojevića su u najmanju ruku nekompetentne, neprofesionalne, skandalozne i površne. Takve ocene pojedinaca i udruženja su i zabrinjavajuće, jer komentarisanje detalja istrage u toku trajanja istražnog postupka nas može dovesti u sumnju u namere Matića i pojedinih novinarskih i medijskih udruženja da time vrše pritisak na policiju i nezavisne organe pravosuđa. A sramotno i maliciozno iznošenje laži predstavlja obmanjivanje javnosti i narušava ugled Ministarstva unutrašnjih poslova.

Rad i kvalitet dokaza koje prikupi policija procenjuju nezavisni pravosudni organi, a ne novinarska udruženja. O tome će konačnu reč dati i nadležno tužilaštvo kad završi istragu. Policija će sačekati njihov odgovor, a trebalo je da ga, pre iznošenja nesuvislih komentara i ocena, sačekaju i Veran Matić i predstavnici pojedinih novinarskih i medijskih udruženja”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare