11. oktobar – Međunarodni dan devojčica” – SOS Kutak za devojke Vranje

VRANJE

Ove godine,  11. oktobar – Međunarodni dan devojčica, obeležavamo u senci mračnih društvenih dogadjaja prema devojčicama:

Pre mesec dana je jedanaestogodišnja devojčica silovana i mučena u Prištini od strane 5 muškaraca. Mesec dana kasnije u Srbiji je serijski silovatelj pušten na slobodu i objavljen  je intervju u kome on objašnjava kako je silovao svoje žrtve i kako se ne kaje zbog toga. Već narednog dana na društvenim mrežama se pojavljuju slike povređene žene koju je muž pretukao na nemilosrdan način, ota je mučki ubio dvogodišnju kćerku…, saopštio je Odbor za ljudska i manjinska prava

“Žene i devojke svakog dana čitaju, slušaju i gledaju ovakve vesti i to izaziva nespokojstvo I strah. 

Istarživanje OEBS-a iz 2018. godine, koje je rađeno za područje Jugoistočne i Istočne Evrope, pokazuje da je 21% žena prošlo kroz fizičko, psihološko, ili seksualno nasilje do svoje 15. godine. Ovi podaci govore da su u današnjem društvu posebno ugrožene devojčice. Pojedine aktuelne presude u Srbiji, na žalost, potvrđuju da naš ppravosudni sistem i dalje nema efikasan odgovor za sprečavanje brutalnog nasilja nad devojčicama.

Devojčice I devojke se osećaju nebezbedno, ugroženo, nezaštićeno. I mi na današnji dan podsećamo sve njih da NISU SAME i da smo mi tu. Već pet godina u okviru programa SOS Kutka za devojke, na našim aktivnostima pričamo sa devojkama i devojčicama i pružamo im podršku. Preko 1.000 devojčica, uzrasta od 13 do 18 godina, informisano je i edukovano kako da prepoznaju nasilje nad devojkama i načine na koje mogu da se zaštite. Ovaj program prevencije realizujemo u okviru tematskih radionica sa devojakma, kreativnih radionica “Čajanke”, a za hitnu prijavu nasilja, kao i za informisanje dostupna je SOS linija – besplatan poziv na broj 0800 / 001 017.

 Posebna opasnost vreba sa internet, zbog čega smo kreirale bezbedno mesto za devojke i devojčice i na internetu! SAJT SOS KUTKA ZA DEVOJKE https://soskutakzadevojke.org/

 Naš sajt  je fokusiran na Istanbulsku konvenciju I omogućava devojkama i devojčicama da se informišu o temama o kojima se najčešće ne priča dovoljno, a podjednako su važne. U pitanju su problemi sa kojima se mlade devojke susreću i koji predstavljaju određeni vid nasilja. Na taj način utičemo na pozitivnu promenu svesti svih u društvu I borimo se za pravedniji I bolji položaj devojčica u društvu, porodici, u partnerskim odnosima. Postoji i opcija na sajtu gde devojke mogu anonimno da nam se obrate, pitaju za savet, ili potraže pomoć. U digitalnom prostoru devojčice imaju našu podršku i u okviru našeg instagram profila @soskutakzadevojke_

Ujedinjene nacije su 2011. godine proglasile 11. oktobar Međunarodnim danom devojčica. Dan se obeležava širom sveta s ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje prava devojčica u oblastima kao što su dostupnost obrazovanja, zdravstvena zaštita, seksualno i reproduktivno zdravlje, zakonska prava i zaštita od diskriminacije, nasilja i ugovorenih brakova.

Želimo da budemo slobodne i bezbedne kako u realnom tako i u online svetu! Jer, devojke svojom snagom menjaju svet!

Program: SOS Kutak za devojke Vranje          Instagram:  soskutakzadevojke_

Platforma za devojke: https://soskutakzadevojke.org/

ove 2022. godine, obeležavamo jubilej – 5 godina neprekidnog rada.

2019.god. Program je osvojio svetsku nagradu-1. mesto-“SA I ZA DEVOJKE”-With and For Girls

Proglašen najboljim Programom za devojčice uzrasta 13 do 18 godina na svetu, u Evropi i srednjoj Aziji.

U okviru NGO Odbor za ljudska prava Vranje, novembra 2017. godine počeo je sa radom SOS Kutak za Devojke Vranje,  a aktivnosti su  proizišle iz višegodišnjeg iskustva i rada tima SOS telefona Vranje sa devojkama, adolescentkinjama koje su u svojim porodicama odrastale u atmosferi porodičnog-partnerskog nasilja. U fokusu SOS Kutka za devojke Vranje je promocija i veća primena Istanbulske Konvencije, aktivnosti su posvećene  prevenciji, prepoznavanju, zaštiti devojaka od rodno zasnovanog i partnerskog nasilja, poboljšanje položaj devojaka u društvu.

Do sada je radionicama u srednjim i osnovim školama na jugu Srbije, radionicama SAMOODBRANE, kreativnim radionicama “Čajanke” na temu prevencija partnerskog nasilja kao i tematskim uličnim akcijama i mnogim drugim aktivnostima prisustvovalo i  informisano preko 15.000  devojaka uzrasta 13 do 18 godina. Program animira godišnje blizu 800 devojčica na vršnjačkim radionicama.  Nastojimo da u direktnom radu sa devojkama prenesemo informacije o prepoznavanju mehanizma nasilja, kako da se zaštite, kako da se osnaže, da sačuvaju samopouzdanje i kako da postavljaju granice nasilničkom ponašanju prema njima”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare