Muke stanara Baba Zlatine ulice : Vodovodne cevi stalno pucaju, ulica u blatu

VRANJE

U Vranju se uvek gradilo i radilo. Raskopavane su i asfaltirane ulice. I završavane uz manje ili veće probleme, u roku ili sa zakašnjenjem, ali nikada kao sada. Ovakav javašluk, nestručnost i neznanje, još nije viđen. Posebno kada je reč o uređenju Baba Zlatine ulice koja je smeštena u užem centru grada, u naselju „Češalj“ i predstavlja kulturno dobro.

To je ulica u kojoj su smeštene Borina i kuća sveštenika Justina Popovića, dakle, od velikog kulturnog i istorijskog značaja za Vranje i njene građane, ali i Srbiju.

Ali koga to interesuje. Po najmanje one koji odlučuju o uređenju grada i sudbini ljudi koji u njemu žive.

Sa uređenjem Baba Zlatine ulice krenulo se 21. septembra. Obezbeđene su pare od Republike i iz gradskog budžeta. Rečeno je da će od nje napraviti saobraćajnicu kakva dolikuje gradu i njenim meštanima. Da će joj vratiti nekadašnji sjaj, zadržati kaldrmu.

Ali je mnogo lakše reći nego realizovati u praksi. Već u startu su počele muke. Glavni izvođač radova je Kompanija „Milenijum tim“ koja je angažovala podizvođače. Njihova uloga je da podignu staru kaldrmu i promene vodovodne i kanalizacione cevi u ulici koja je dugačka skoro 300 metara.

I tu nastaju prave muke za ljude koji žive u toj, ali i okolnim ulicama. Već u startu oštećena je vodovodna cev, pa Vranjanci iz tog dela grada satima, a može se reći i danima, nisu imali vodu za piće. Nakon što je kvar otklonjen, desila se nova havarija i tako u nedogled. Jedno sedam, osam puta puca cev.

Gradski oci su obećali da će radovi biti završeni za devet meseci. Ali kako je počelo, teško da će rok biti ispoštovan, kao i kod većine drugih investicija u gradu.

Zapravo Vranjanci ne pamte da su za vreme aktuelne vlasti neki započeti radovi urađeni u predviđenom roku. Za to je najbolji primer Ulica Bore Stankovića, koja je rekonstuisana toliko dugo da su mnogi bili i zaboravili kada su radovi krenuli. Druga je priča našta ona sada liči. Trotoari uski i pod nagibom, a na mnogim mestima i postavljene ploče su popucale. Skoro i da je nemoguče tu normalno hodati. O prljavštini suvišno je i govoriti.

Ali da se vratimo na Baba Zlatinu ulicu u kojoj je kako neko reče „opsadno“ stanje.

Ovim može se slobodno reći sokakom više ne mogu da idu ni automobili, ni ljudi, koji ovde žive. Od samog početka rekonstrukcije je u blatu i vodi i po svemu sudeći još dugo će biti tako.

Lokalno rukovodstvo građanima iz tog dela grada preporučuju strpljenje i obećavaju da će sve biti u redu. A da li će i kada?

Realizacijom ovog projekta naselje u Baba Zlatinoj trebalo bi da bude pretvoreno u ambijentalnu sredinu u istorijski važnom i turistički atraktivnom gradskom jezgru. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare