Malog Aleksu krstile sestre po Kolu, a on sada ima 20 kuma

NIŠ

Nikola, Nikolina, Natalija i Aleksa rastu pored mame Stojanke, otac im je poginuo. Kada su ih članice Kola srpskih sestara Niš posetile zatekle su ih u kući pokrivenoj slamom koja se urušavala. Odlučile su da priskoče u pomoć. Obezbedile su im knjige i školski pribor, garderobu, sve ono što je bilo nužno u tom trenutku. Kada je porodica Stojanović bila prinuđena da promeni stan  jer se krov kučice urušio, došla je u prostor u kome nije bilo nameštaja. Sto i stolice, bili su najpotrebniji. I mnogo toga još.Na njihovu inicijativu u pomoć je pritekla i Tamara Grujić u okviru programa „S Tamorom u Akciji“.  

                                 „Zatečene onim što smo videle odlučile smo da pomognemo deci i majci. Obezbedile smo im pristojan krov nad glavom, Kolo srpskih sestara je plaćalo stanarinu, ali nas je radovalo to što su se našli u pristojnom prostoru i što smo im obezbedili sve što im je potrebno. Za Nikolu, Nikolinu i Nataliju nabavile smo rančeve i školski pribor pripremajući ih za početak školske godine. U međuvremenu smo pokušavale da rešimo trajno i njihovo stambeno pitanje“, kaže Ljiljana Stojanović, predsednica Kola srpakih sestara Niš.

                                 Deca su imala u  zaostavštini započetu kuću njihovog dede koja nije imala uslova za život. Kolo srpskih sestara se za pomoć obraća „S Tamarom u akciji“ a ona je prepoznala problem sa kojim se petočlana porodica suočava.

                              „ Stupile smo u kontakt sa Tamarom Grujić i na veliku radost svih nas ona je izabrala baš porodicu Stojanović da im pomogne. Kuća je dovršena, uređena i opremljena. Bile smo i sa njima, nosile hranu za radnike, bile uvek na licu mesta i darivale Tamaru svojom Blagodarnicom“, dodaje Ljiljana Stojanović.

                              Porodica Stojanović se tako skućila, ali nije zaboravila ko im je pritekao u pomoć  pa je majka Stojanka odlučila da  im se oduži na neki način. Pozvala je članice Kola da krste njeno najmlađe dete, Aleksu. Sestre su se rado odazvale znajući koliko je kumstvo važno među Srbima.  Tako je, porodica Stojanović, na izmaku meseca novembra, u prvi dan Božićnog posta, imala još jedan radostan događaj. Po blagoslovu NJegovog preosveštenstva gospodina Arsenije, Vladike niškog, kršten je najmlađi član ove porodice, četvorogodišnji Aleksa.

                          Novi dom porodice Stojanović parohijski pripada crkvi svetog Nikole. Po blagoslovu, krštenje je obavio otac Aleksandar

                        „Bile smo presrećne zbog toga. Aleksa je dobio i kršteno ime, Miljan, po svom ocu“, kaže Ljiljana Stojanović koja je čestitala malom Aleksu krštenje i poželela mu u ime svih sestara- kuma, da u životu bude na dobrom putu pravoslavlja i čovekoljublja. Jednostavno, da bude dobar i čestit čovek. Sve sestre iz Kola sada su Aleksine kume.                    

                     Veliki je spisak aktivnosti Kola srpskih sestara u Nišu. Veliki je broj zahvalnica, povelja i priznanja institucija i ustanova. Posebno je značajan Orden carice Milice od Sinoda SPC.

                    Ali, za članice kola nemerljivu vrednost imaju osmesi dece koju su obradovale, zbrinule ili utešile.

                      „Pred nama su nove akcije kojima ćemo izmamiti još mnogo osmeha i pomoći mnogima. Posebno sarađujemo sa opštinama Pantelej i Palilula. Pripremamo poklone za Materice, a za svaku Novu godinu ili Božić. To su paketi za višečlane porodice koje. Paketi su bogati, a osim namirnica sadrže se sredstva za higijenu. Ove godine pakete pripremamo za četiri porodice, a toliko ih je bilo i prošle godine“, zaključuje Ljiljana Stojanović naglašavajući da tu nije kraj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare