MSP: Pravo svake države je da onemogući ulazak strancima

BEOGRAD

(Cenzolovka)

Ministarstvo spoljnih poslova u odgovoru na pitanja Cenzolovke o zadržavanju i deportaciji urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića iz Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrdi da je preko naše ambasade od Emirata zatražilo informacije o skandaloznom tretm

„Diskreciono pravo svake države je da po sopstvenoj proceni onemogući ulazak stranim državljanima, te da nema obavezu da obrazloži razloge svog stava, a Srbija nikome ne sugeriše koga od svojih državljana treba staviti na restriktivne liste“ („crne liste“), navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, odgovarajući na pitanja Cenzolovke o zadržavanju i deportaciji urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE). 

Dojčinović je sinoć zadržan na aerodromu u Abu Dabiju, glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde mu je saopšteno da je na „crnoj listi“ i da ne može da uđe u zemlju, već da će biti deportovan nazad u Srbiju, što je danas i učinjeno.

„Kazali su da me nisu Ujedinjeni Arapski Emirati stavili na crnu listu, već da je to bio zahtev neke druge vlade, ali mi nisu rekli koje“, rekao je Dojčinović za portal koji uređuje.

„Što se tiče Srbije, Ministarstva spoljnih poslova, Vlade Republike Srbije – nikada nisu, niti će sugerisati bilo kojoj državi na svetu da bilo kog državljanina Srbije stavljaju na restriktivne liste“, stoji u odgovoru MSP.

Dojčinović se, navode u tom ministarstvu, nije obraćao Ambasadi Republike Srbije u Abu Dabiju, niti je zatražio konzularnu pomoć i zaštitu, ali o njegovom slučaju Ambasadu nisu obavestili, kao ni o razlozima zbog čega mu je onemogućen ulazak u UAE.

Ambasada Srbije je, dodaju, zvanično zatražila informacije o njegovom zadržavanju i deportaciji.

O samom događaju ambasador Republike Srbije u Abu Dabiju obavešten je na međunarodnoj konferenciji Kancelarije UN za borbu protiv droge i kriminala, i to od učesnika konferencije, na kojoj je, inače, Dojčinović trebalo da govori. 

Dojčinović se u međuvremenu vratio u Srbiju.

„Drama se završila, na poslu sam. Sada pokušavamo da saznamo što više o tome zašto sam stavljen na crnu listu u Emiratima. U dokumentu koji su mi predali kažu da je to tajna“, napisao je na svom Tviter nalogu.

Stevan Dojcinovic@StevanOCCRP

?
?
?

Da se javim da sam ok!
Drama se završila, na poslu sam. Sada da pokušamo da saznamo što više o tome zašto sam stavljen na crnu listu u Emiratima. U dokumentu koji su mi predali kažu da je to tajna.

Погледај слику на Твитеру
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare