Mozaik Beograda od elektronskog otpada na Zemun festu

NIŠ-GRAČANICA

Mlada umetnica iz Gračanice koja živi u Nišu, Danica Maksimović, predstaviće se publici na izložbi u okvoru manifestacije Zemun fest svojim jedinstvenim mozaikom na kome se nalaze simboli Beograda. Mozaik je, kao i njeni prethodni radovi, mozaik sa simbolima grada Niša ili pak portret Nikole Tesle, koji je njen prvi rad, urađen od elektronskog otpada. To su uglavnom kompjuterske komponente na podlozi od reciklirane plastike. Svoje radove mlada umetnica definiše kao eko-mozaci ili moderni mozaici ali dodaje da još ima dosta načina da s oni nazovu. Inače, Zemun fest je počeo 24. i traje do 28.avgusta pa će u tom periodu biti organizovana i izložba.

              „Uradila sam mozaik Beograda inspirisana svim lepim događajima, izložbama i susretima koji su mi se dogodili u ovom gradu. Zbog toga sam odlučila da mu posvetim posebnu pažnju i napravim mozaik sa simbolima po kojima je Beograd preoznatljiv“, kaže Danica Maksimović i dodaje da je mozaik dimenzija 115 sa 80 centimetra i premijarno će biti predstavljen na Zemun festu a mozaik će ponuditi i na prodaju.

                Izradom mozaika od elektronskog otpada Danica Maksimović je počela da se bavi pre dve godine, a na ideju je došla slučajno kada se suočila sa problemom šta da uradi sa svojim starim kompjuterom.

                 „Nisam znala šta da uradim sa tim kompjuterom i sa još nekim elektronskim komponentama koje sam imala. Htela sam da ih dam na reciklažu ali niko nije htao da dođe za tako malo materijala. Onda sam došla na ideju da od toga napravim nešto čime bih, između ostalog, uticala i na podizanje svesti kod ljudi o očuvanju đivotne sredine. Dugo sam razmišljala šta bi to moglo da bude, a onda sam videla skicu portreta Nikole Tesle. Bilo je to u oči obeležavanja datuma njegovog rođenja pa sam odlučila da to bude njegov portret“, objašnjava Danica.

                 Prvi rad je Danicu podstako da nastavi dalje a njen rad je počeo da privlači pažnju javnosti koja se do tada nije sretala sa tahnikom kojom se radila Danica. Tako je nakon portreta Nikole Tesle nastao i mozaik grada Niša.

                 „Izrada mozaika od elektronskog otpada zahteva puno vremena i energije. Od skice do gotovog mozaika prođe dosta vremena, pa mi je nakon završetka potreban i fizički i psihički odmor.Osim toga ovo je sasvim nova tehnika rada pa sam morala dobro da proučim kako se koji materijal ponaša, kako da neke delove sečem, kako i gde da ih uklopim. Da bi sve komponente fiksirala, koristim epoksidnu smolu, veoma popularan i skup materijal sa kojim je teško i raditi“, priča Danica i nastavlja:

              „ Počinjem sa tim da odaberem motive koji su karakteristični, recimo, za grad koji radim. Šta je to po čemu je on prepoznatljiv. Tako sam za mozaik Niša izabrala vilu Naisu, cara Konstantina, Čegarsku bitku, spomenik Ćele kula, Stevan Sinćelić. Na isti način sam birala i simbole za mozaik grada Beograda“.

                               Osim  mozaika Nikole Tesle, Niša i Beograda, Danica je uradila i dva mozaika malih dimenzija “Sunce” i “Sijalica”. Svi mozaici, osim portreta Nikole Tesle, su na prodaju.

                            „Portret Nikole Tesle ne prodajem jer baš on biti zaštitni znak moje samostalne izložbe koju pripremam a koja će biti posvećena upravo Tesli“, kaže Danica.

                            Danica Maksimović je iz Gračanice, a u Niš je došla kao srednjoškolka kada je upisala Umetničku školu. U Nišu je završila i Fakultet umetnosti, odsek slikarstvo, a master studije je završila u Trnovu, Bugarska, u okviru programa razmene studenata Erazmus plus.

Foto: Teodor Srećkovic

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare