Mošti Svete Petke danas stižu u Niš, posle toga u Leskovac

NIŠ-LESKOVAC

Sa blagoslovom patrijarha srpskog Porfirija i episkopa niškog  Arsenija, mošti Svete Petke, čuvane u njoj posvećenoj kapeli na Kalemegdanu, biće izložene u hramovima Eparhije niške od 15. do 21. oktobra, a doček  moštiju biće u niškom hramu Svete Petke, danas u 17 časova.   Mošti će u ovom hramu biti izložene do 17. oktobra do kada će Nišlije moći da se pomole ispred delova moštiju Svete Petke.                           

“Dolazak delova moštiju Svete Petke je nešto što se ne dešava svakog dana, ni svake godine, ni svake decenije, a usudiću se da kažem ne ni svakog milenijuma, jer njihovim  dolaskom svetiteljka nama “dolazi na noge”. Ona nas hodočasti tako da ćemo  u narednom periodu, kada se radi o Eparhiji u naredna šest dana, dva dana u  Nišu i Leskovcu i po jedan dan u Pirotu i Aleksincu, moći da se molimo pred njenim moštima za zdravlje i sreću”, kaže sveštenik Ivan Cvetković, starešina crkve Sveta Petka.

                          Svečani doček moštiju Svete Petke je danas u 17 sati na platou ispred hrama Svete Petke koja se nalazi preko puta glavne Železničke stanice.

                           “Mošti su zemni ostaci svetitelja.Ovde  konkretno govorimo o našoj Svetoj Petki. Reč potiče od reči “moći” i u crkvenoj blagoslovenoj, ne samo tradiciji, već i doktrini i učenju, imamo da ta blagodatna sila preko zemnih ostataka ljudi koji su živeli jednim blagorodnim, čistim, bogougodnim životom, Bog daje isceliteljsku silu. Zato kad god dolaze mošti ili mi prilazimo njima mi se molimo i za zdravlje i za okrepljenje i za sve  ono gde osećamo bilo kakvu slabost, kako bi Bog prisustvom moštiju to nadomestio i dao nam blagodetnu silu da  sve ono što nas u životu zadesi, pa i sreća, zablagodarimo gospodu”, objašnjava sveštenik Ivan Cvetković.

                       Mošti Svete Petke u nišku Eparhiju dolaze sa Kalemegdana iz crkve Ružice.

                       “U pitanju su dva prsta Svete Petke, a celo ostalo telo nalazi se u gradu Jašiju u Rumuniji.Jedno vreme su mošti bile pohranjene i u Beogradu. Carica Milica je izmolila od turskog vladara da se mošti nađu u Beogradu, u tom jednom istorijskom sledu i hodu moštiju po pravoslavnim zemljama, Bugarskoj, Rumuniji, Srbiji, u istočnom delu Turske gde se i rodila u Carigradu. O silama Svete Petke ne  ne treba previše govoriti našem narodu. Ljudima kojima se javila  govore o tome koliko je ona moćna. Njen  kult se razvio ne samo kao neki literalni, tradiconalni, običajni i kulturološki, već kao jedna živa, zdrava delatna sila koja isceljuje i daponjuje sve naše moći”,objašnjva sveštenik Ivan Cvetković.

                          Posle Niša iz crkve Svete Petke mošti će premeštene u hram Svete Trojice u Leskovcu, gde će prebivati do 19. oktobra. Od 19. do 20. oktobra, mošti će biti u pirotskoj Pazarskoj crkvi, a naposletku, od 20. do 21. oktobra, mošti svetiteljke boraviće u hramu Svetog Nikole u Aleksincu.

                         Sveštenik Ivan Cvetković je pozvao sav verni narod da svojim prisustvom doprinese svečanom dočeku svetiteljke, poštovane u celom hrišćanskom svetu, i da pred njenim moštima potraži utehu i ukrepljenje.Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Antiantivakser
Antiantivakser
2 godine pre

Danas 80% inficiranih iz Jablaničkog okruga Leskovčani. Ajmo sutra da dostignemo magičnih 100%, pa čak i 120% ako treba (ko svojevremeno Milošević na KiM).
p.s. Ne videh, a ni čuh nijedno svešteno lice da poziva na vakcinaciju, primenu mera (maske, odstojanje). U stvari, čini mi se da je patrijarh nešto pričao, ali tihim i nerazumljivim glasom. Isto kao što je i predsednik jednom pozvao na vakcinaciju, al čini mi se da je pri tome i namignuo, tako da …