Mošti ruskih svetitelja stigle u Vranje

VRANJE

 

Njegovo preosveštenstvo episkop vranjski Pahomije sa sveštenstvom, monaštvom i vernicima, u utorak, je dočekao kovčeg sa časnim moštima Rostovsko-Jaroslavskih svetitelja iz Spaso-Jakovljevskog manastira, u gradu Rostovu, u Ruskoj Federaciji.

Mošti su, na ulazu u Saborni hram Svete Trojice u Vranju episkopu Pahomiju, predali visokoprepodobni Arhimandrit Metodije, starešina Sabornog hrama u Vranju i prepodobni monah Valentin, iz Spaso-Jakovljevske obitelji, koji prati i čuva mošti u vreme njihovog boravka u Srbiji.

Nakon unosa moštiju u hram, episkop Pahomije pročitao je Akatist Ruskim svetiteljima, a zatim su se verni poklanjali i celivali mošti, dok je služena večernja služba.

Povodom svečanog dočeka moštiju, kao i povodom početka četrdesetodnevnog Božićnog posta, članice Kola srpskih sestara „Prepodobna Anastasija“ pri Svepravoslavnom Društvu „Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“, u sali Crkvene opštine Vranje, priredile su trpezu ljubavi za sve prisutne.

Mošti svetitelja u Srbiji borave sa blagoslovom Patrijarha Moskovskog i sve Rusije Kirila i Patrijarha srpskog Irineja.   Prethodno su boravile u Eparhiji banatskoj, a od 27. novembra do 20. decembra, boraviće na području Pravoslavne eparhije vranjske.

Mošti ruskih svetitelja u Sabornom hramu u Vranju biće do 3. decembra, nakon čega će biti premeštane u ostale hramove Eparhije vranjske, kako bi svi vernici mogli da se poklone ovoj velikoj svetinji.

Mošti će, nakon Vranja, biti prenete u manastir Svetog Prohora Pčinjskog, Trgovištu, Bujanovcu, Preševu, Vranjskoj Banji, Vladičinom Hanu, Surdulici i Bosilegradu.

Poslednjih dana  boravka u Eparhiji vranjskoj  od 18. do 20. decembra mošti će biti u manastiru Svetog Nikole u Vranju.
U kovčegu se nalaze mošti 18 ruskih svetitelja, Svetog blagovernog velikog kneza Aleksandra Nevskog, Prepodobnog Sergija, igumana Radonješkog i čudotvorca sve Rusije, Prepodobnog Kornelija Pereslavskog, Prepodobnog Danila Pereslavskog, Prepodobnog Nikite, stolpnika Pereslavskog, blagovernog kneza Vasilija Jaroslavskog, blagovernog kneza Andreja Smolenskog, Pereslavskog čudotvorca, Svetog Jakova, episkopa Rostovskog, blagovernog kneza Romana Ugličeskog, Svetog Isaije, episkopa Rostovskog, Svetog Ignjatija, episkopa Rostovskog, Svetog Ignjatija, episkopa Kavkaskog (Brjančaninov), blagovernog kneza Konstantina Jaroslavskog, Svetog mučenika Agatangela, mitropolita Jaroslavskog, Prepodobnog Avramija, Rostovskog čudotvorca, Svetog Dimitrija, mitropolita Rostovskog, Strastoterpca Jovana Čepolosova i blagovernih kneževa Teodora, Davida i Konstantina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare