“Morava 2016” uznemirila Leskovčane

LESKOVAC

Leskovčane je večeras uznemirio učestali prelet helikoptera iznad grada koji je, u stvari, počeo još danas u ranim popodnevnim satima.

Ovi preleti se izvode u okviru velika komandno-taktička vežba snaga Vojske Srbije za reagovanje, pod nazivom “Morava 2016”, o čemu je Vojska Srbije pre nekoliko dana uredno obavestila javnost.

Vežba se izvodi na osnovu naređenja predsednika Srbije, koji je i vrhovni komandant vojske , i odobrenja ministra odbrane.

A u nedelju će njen deo biti prikazan i na bazi “Jug” koja se nalazi u blizini Bujanovca.

Vežbom su obuhvaćeni operativni kapaciteti kopnene i vazduhoplovne komponentne naše vojske, a u planu je da učestvuje i određeni broj lica iz rezervnog sastava i jedinice radne obaveze, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Tokom višednevnih vežbovnih aktivnosti na teritoriji, u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima proverava se sposobnosti snaga Vojske Srbije da planiraju i vode operacije odgovora na krizu u uslovima kakvi se mogu očekivati u stvarnoj situaciji.

Najvećom vežbom od nastanka Vojske Srbije rukovodi zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Jovica Draganić, a učestvuju različite jedinice od taktičkog do strategijsko-operativnog nivoa.

Komande i jedinice izvršavaju zadatke iz prve i treće misije Vojske Srbije, tokom kojih će se na terenu susretati s nizom problema, koje će komandiri i komandanti morati da rešavaju kako bi postigli zadate ciljeve.

Izvođenjem vežbovnih aktivnosti u praksi će biti provereni organizacija, doktrinarna rešenja, načela upotrebe, taktike, tehnike i procedure komandi i jedinica Vojske Srbije.

General Draganić je vežbovnim aktivnostima rukovodio sa vežbovnog komandnog mesta Generalštaba u Jakovu, a vežbajuću komandu obišao je i načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare