Momirović obišao radove na “Auto-putu Mira”

NIŠ-KURŠUMLIJA

Radovi na prvom sktoru Auto-puta Niš – Merdare teku po planu, do sada je realizovano preko 40 posto radova koji su predviđeni projektom, a završetak je planiran do kraja jula 2023.godine, a investitori  najavljuju da će radovi biti završeni pre roka. Gradilište je obišao i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomsilav Momirović zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski. Momirović je ovom prilikom istako  da je izgradnja brze saobraćajnice ka južnoj srpskoj pokrajni jasan znak želje Vlade Srbije za očuvanjem mira i stabilnosti u regionu.

                      Za prvu deonicu „Autoputa mira“, u dužini od 32 kilometra izdvojeno je ukupno 226 miliona evra, od čega je EU dala 40 miliona dinara bespovratnih sredstava. Očekuje se da čitava trasa do Merdara državu košta oko 650 miliona dinara.

                      „Izgradnja auto-puta nije više naš višedecenijski san, već je to danas realnost u Srbiji. Niš će sa Topličkim upravnim okrugom i južnom srpskom pokrajnom biti povezan na jedan kvalitetniji i bezbedniji način. Auto-put će unaprediti dobar poslovni ambijent koji smo stvorili u Nišu i čija je potvrda dolazak kineske kompanije Ju Sej i najavljenog dolaska austrijske kompanije Palfinger. Novi investitori će zaposliti nove radnike čime drastično smanjujemo nezaposlenost. Sve to rezultat je našeg desetogodišnjeg rada i dokaz da činimo prave stvari“, rekla je Dragana Sotirovski.

                        Bez obzira na okolnosti u Evropi koje su ratne, nismo se povukli ni sa jednog gradilišta. Na prvom sektoru od Merošine do Beloljina radimo uz veliku podršku naših evropskih partnera, kazao je ministar Momirović.

                       „To je važno u ovim okolnostima kada se naš predsednik u Briselu bori za mir i za stabilnu perspektivu Srbije i celog Balkana. Važne su nam investicije, važno nam je da podižemo plate, penzije, da razvijamo ekonomiju i da gradimo Otvoreni Balkan“, istakao je Momirović i dodao da  uprkos nepovoljnim okolnostima u Evropi država nije odustala od projekata koji će promeniti perspektivu ove zemlje i koji moraju da se završe.

                        Aleksandar Antić, direktor Koridora Srbije,  istakao je dobru saradnju sa svim lokalnim samoupravama na projektu izgradnje auto-puta, kao i da se radovi, koji se obavljaju pod saobraćajem uz preduzimanje svih bezbedonosnih mera, odvijaju prema očekivanjima i planiranoj dinamici.

                       Prvi sektor „Autoputa mira“ je deonica Merošina – Beloljin, dužine 32 kilometra. Najzahtevniji deo projekta su radovi na izgradnji petlje kod Merošine. Radovi su počeli sredinom marta ove godine. Trenutno je na gradilištu svakoga dana angažovano vise od 100 ljudi sa oko 60 jedinica mehanizacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare