Mobing: Vrh ledenog brega problema i nasilje

LESKOVAC

 

Mobing je kao “vrh ledenog brega” koji otkriva da organizacija u kojoj ljudi rade na neki način nije dovršena, jer ne postoje objektivni kriterijumi za dodelu poslova, otkriva negativnu selekciju, teror nestručnih nad stručnima i slično, kaže u razgovoru za Novu Našu reč diplomirani psiholog i specijalista medijacije Vera Kondić.

Baveći se mobingom, upoznavala sam zaposlene koji su više brinuli za svoje firme, nego što su se odgovorna lica, poslodavci,  brinuli za prosperitet firmi na čijem čelu su se nalazili, prenosi nam svoje dugogodišnje iskustvo u bavljenju ovom pojavom.

A mobingom se bavi više od 32 godine  i među psiholozima u Srbiji je prva otkrila ovu pojavu i počela njom da se bavi

Upozorava i da se “često zaboravlja da je zlostavljanje na radu nasilje, koje je po svojoj strukturi jednako kao i drugi oblici nasilja, porodično i vršnjačko, te da bi trebalo preduzeti koordinirane aktivnosti da se nasilje, generalno, u Srbiji smanji. A ne da se radi samo na aktivnostima za smanjenje jednog, drugog ili trećeg oblika nasilja, pošto su ona u interakciji i mogu se međusobno provocirati i izazivati”.

——————————————-

 

Vera Kondić u UGS Nezavisnost radi na poslovima stručnog saradnika za bezbednost i zdravlje na radu, zabranu mobinga i diskriminacije. Što znači da se neposredno bavi mobingom,  od njegovog dijagnostikovanja,  kroz sve faze podrške osobama koje su pretrpele ili trpe mobing. I pomaže u svim njihovim pokušajima da se izbore sa ovom, kako objašnjava, “patološkom pojavom u međuljudskim odnosima”. Podrška se u različitim vidovima od savetovanje pre pokretanja postupka za zaštitu od mobinga, kad se zahtev podnese, kroz postupak posredovanja, dopravne pomoći u izradi tužbi za zlostavljanje na radu. Tu je i praćenje samih postupaka, uz dalju neposrednu pomoć advokatima, punomoćnicima koje je angažovao UGS Nezavisnost.

Učestvovala je i u donošenju Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu i bila je član radne grupe koja je neposredno izradila Pravilnik o pravilima ponašanja poslodavaca i zaposlenih u vezi sa prevencijom i zaštitom od zlostavljanja na radu.

 

—————————————————————————-

 

“Osim pojedinačnih slučajeva zlostavljanja na radu, kojih od 2011.- 2016. Godine imamo 72, u praksi imamo slučajeve zlostavljanja više članova sindikata Nezavisnost istovremeno ili sukcesivno. Cilj jeda se onemogući organizovanjeili ometa rad sindikata, zastraše drugi zaposleni I odvrate od priključivanja našem sindikatu. U pojedinačne slučajeve zlostavljanja na radu ubrojani su samo oni kojima smo pomagali ili pomažemo u dužem vremenskom periodu, dok zaposlene koji nas kontaktiraju radi saveta ne evidentiramo”, objašnjava nam Vera Kondić.

Svi ovi slučajevi su procesuirani na neki od mogućih načina, što ne podrazumeva isključivo sudski postupak:  “I sami znate koliko radni sporovi u Srbiji traju, a sporovi zbog mobinga su posebno mučni, koliko zbog činjenice da sudije, posebno u poslednje vreme,  ne presuđuju u korist oštećene osobe ni očigledne slučajeve mobinga, toliko i zbog prisećanja na, uglavnom,  traumatične situacije i svedočenja kolega koja mogu da budu vrlo neprijatna. To su sve situacije koje dodatno viktimiziraju i traumatizuju osobu koja je tužila zbog mobinga”.

Kompletan tekst u štampanom izdanju leskovačkog nedeljnika Nova Naša reč i na sarjtu www.novanasared.org.rs, link

 

MOBING JE VRH LEDENOG BREGA PROBLEMA, ALI I NASILJE

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare