Mobing u pet koraka

LESKOVAC

Mobing ili zlostavljanje na radu je svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi zaposlenih kod poslodavca koje se ponavlja, a koje za cilj ima ili predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja, položaja zaposlenog i koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada ili dovodi do toga da se zaposleni izoluje ili navede da na sopstvenu inicijativu raskine radni odnos ili otkaže ugovor o radu ili drugi ugovor“

Kako prepoznati i boriti se protiv mobinga

Prvi korak: Prepoznati da li je ponašanje sa kojim se suočavate  mobing

Da bi ovakvo ponašanje bilo smatrano mobingom mora da zadovolji dva  uslova

  1.      Ponavljanje u dužem vremenskom periodu (obični konflikt nije dovoljan, potrebno je da se ponavlja duže vreme)
  2.      Namera zlosavljanja (uperena ka pogoršavanju uslova rada ili davanja otkaza od strane zlostavljanog lica)

Drugi  korak: Ne  brinite, zaštićeni ste od mobinga, bez obzira na vrstu vašeg radnog angažmana  i bez obzira ko mobing vrši.

Zakon zabranjuje mobing prema SVIM licima koji PO BILO KOM osnovu rade.

Zakonom je zabranjeno zlostavljanje na radu koje vrši kako vaš pretpostavljeni, tako i bilo koji drugi zaposleni, pa čak i odgovorno lice u pravnom licu (direktor, upravnik, itd.).

Treći korak: Obezbedite dokaze.

Ukoliko usled zlostavljanja trpite telesne i /ili mentalne tegobe, potrebno je da se odmah obratite izabranom lekaru uz navođenje reakcija na zlostavljanje koje se javljaju kod vas. Ovo mogu biti blagi simptomi kao što su uznemirenost ili povremena  glavobolja, do težih psihosomatskih reakcija kao što je depresija, nesanica i konstantna dijareja i glavobolja, strah od odlaska na posao, itd.

Potrebno je  obezbediti i materijalni dokaze zlostavljanja u vidu pismenih tragova komunikacije kojom se vrši mobing (dopisi, mejlov, SMS poruke), svedoci i drugi dozvoljeni dokazi.

Četvrti korak: Pokretanje postupka  kod  poslodavca.

Postupak zaštite od zlostavljanja na radu otpočinjete tako što poslodavcu podnosite obrazloženi zahtev za pokretanje postupka za zaštitu od zlostavljanja. Pravo na podnošenje zastareva u roku od šest meseci od dana kada je zlostavljanje učinjeno, odnosno od dana kada je poslednji put izvršeno ponašanje koje predstavlja zlostavljanje. Poslodavac je dužan da u roku od tri dana obema stranama predloži posredovanje kao način razrešenja spornog odnosa.

Ako poslodavac ovako ne postupi, zaposleni ima pravo da odbije da radi uz naknadu zarade i o tome odmah obavesti poslodavca i inspekciju rada.

Peti korak: Podnošenje tužbe.

Zaposleni ima pravo na podnošenje tužbe ukoliko:

  1.      Postupak kod poslodavca ne uspe,
  2.      Zlostavljanje vrši odgovorno lice – ako zaposleni odluči da odmah podnese tužbu ili ukoliko pokuša prvo sa postupkom kod poslodavca, a  poslodavac odbije da sprovede postupak.

Ako Vas na poslu neko sistematski maltretira, vređa, ponižava, zastrašuje, svađa s kolegama, seksualno uznemirava, omalovažava Vaš  rad, neopravdano nameće uslove rada ili radne zadatke koji ne važe za druge, ili Vam na bilo koji način namerno ugrožava zdravlje, pokušava da Vas izoluje od drugih kolega ili  navede da date  otkaz, odnosno raskinete ugovor  na osnovu koga radite, Vi ste žrtva zlostavljanja na radu, poznatog i pod nazivom mobing.

Da bi sve ovo bilo mobing potrebno je da Vam se dešava u kontinuitetu u dužem vremenskom periodu.

Kako prepoznati mobing?

-po onemogućavanju komunikacije: namernom onemogućavanju zaposlenog da iznese mišljenje, obraćanju uz viku, pretnju i vređanje i slična istovrsna ponašanja.

-po narušavanju međuljudskih odnosa: izolacijom, ignorisanjem, prestankom komunikacije, oduzimanjem sredstva za rad, uskraćivanjem informacija i dr.

-po napadu na lično dostojanstvo: komentarisanjem privatnosti, ogovaranjem, vređanjem i dr.

-po narušavanju profesionalnog integriteta: neopravdanim kritikama i kontrolom, omalovažavanjem rezultata rada, davanjem zadataka ispod nivoa znanja i iskustva, neprimerenim rokovima izvršenja, omalovažavanjem rezultata rada, isključivanjem iz stručnih i obrazovnih programa i dr.

-po svesnom narušavanju zdravlja: stvaranjem stresnih situacija, pretnjama otkazom i dr.

-po seksualnom uznemiravanju – seksističkim komentarima, neželjenim fizičkim kontaktima, uslovljavanju napredovanja ili pogoršavanja uslova rada prihvatanjem seksualnih prohteva.

I , ono što je naročito važno: TERET DOKAZIVANJA DA NIJE BILO MOBINGA pada na onog ko mobinguje.

Sud ima obavezu da Vas u roku od 15 dana obavesti o odluci  da li pokreće postupak.

Inspektori rada kontrolišu primenu propisa o zapošljavanju, pravima radnika i bezbednosti na radu.

Inspekcija rada nadzire i primenu propisa o zaštiti od zlostavljanja na radu.

Detaljnije o mobinu i kako se izboriti protiv njega u Vodiču na sajtu

www.jugpress.com

Ovaj materijal je finansirala Vlada Ujedinjenog Kraljevstva; izrečeni stavovi ne moraju nužno odražavati zvaničnu politiku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Prati
Obavesti me o
guest
7 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Miki
Miki
10 Avgusta, 2020 10:05 pm

Ma nije mi jasno zašto radnici na svim strugarama, a ima i drugih firmi, rade svaki dan po 8 sati i sve subote. Znam da je po zakonu nedeljno radno vreme 40 s, pa me čudi ko je odobrio 8 sati viška, po kom zakonu. Ili možda inspektori ne rade subotom, pa nema ko da kontroliše. Pocrkaše ljudi. Nemaju vreme za porodice. Javno primenjen mobing, uz podršku gradskih ili državnih vlasti. Sve za prokleti minimalac.
Ili zakon o pušenju. Zabranjeno u zatvorenim prostorijama, javnim površinama, a inspektori nisu nikog kaznili. Sramota. MUP i osmospratnica se dime kao da se loži sirovo drvo, ali nema ko da vidi.I koga je briga za nepušače. Oni jadni nemaju razlog da prave pauzu u radu od 15 minuta na svaki sat rada, ali zato moraju da udišu dim i da se sapliću o pikavce na svakom koraku.
Ali zato, da ne uđe inspektor u maloprodajni objekat, ima da nađe razlog za minimum 50.000 kazne.ako je vlasnik politički nepodoban, ili nije ušao gde i kako treba.
Sve u svemu, mobinga ima svuda. Samo je negde otvoreniji, a negde zatvoreniji. Meni je direktor rekao da se pravi spisak tehnoloških viškova, pa da pazim da ne upadnem na isti. I, moram da pazim da me ne uzme na zub. Onda mi ni gvozdene gaće neće pomoći.

Olja
Olja
11 Avgusta, 2020 10:11 am
Odgovori  Miki

Tako je, inspektori ne rade subotom i nedeljom. Ne samo inspektori rada, već sve inspekcijske službe. Zato je preko vikenda raj za kombi i autobuski prevoz na crno bez reda vožnje, parkiranje na zelenim površinama i trotoarima, građevinski radovi na crno bez dozvole (kasnije se to ispegla tzv. legalizacijom koja traje do beskonačnosti), odlaganjem komunalnog otpada (pravljenje divljih deponija), rad ugostiteljskih objekata posle radnog vremena, …
Rešavanjem ovih i sličnih problema Leskovac bi prodisao. Međutim, sami leskovčani smo 80% snishodljivi, koruptivni, “gledamo svoja posla” i gledamo da za sebe nešto ućarimo. To nesebično koristi vrhuška na vlasti, pa svađanjem naroda (učini jednom, drugoga kazni) vlada bez muke. Ne verujem da će se ovde stvoriti kritična masa nezadovoljnih jer je narod toliko osiromašen i medijski utucan da se pojedinci prodaju sa “tridesetak srebrnjaka”.

olja rekla sve
olja rekla sve
11 Avgusta, 2020 11:07 am
Odgovori  Olja

Tako je, Olja, medijski utucan narod. Pa kad nasi mogu da ga zajasu, sto ne bi Amerikanci, migranti, Rusi, Nemci, Albanci, sto da ne. Podobni za zloupotrebu, eksploataciju, manipulaciju. Treba ih naterati da nose traku,,ja sam glup, sta mi mozes”

Cake
Cake
10 Avgusta, 2020 6:54 pm

Na poso samo moze neki blesavi direktor ili šef da te maltretira! Steta sto to nije jos krivicno delo. I da se placa iz dzepa , a ne opština kao kod onog Toljagu!

sveti otac
sveti otac
10 Avgusta, 2020 7:58 pm
Odgovori  Cake

Nemoj da diras oca Tojagu. On ugovara da gracke pare, svih gradjana, odu za zidanje crkve, jer mu zena verouciteljka, pa tako s nase pare kupuje njen opstanak, nije imala gde da se zaposli ko tekstilni tehnoloh, propao Leteks, nije cula. I zeta ubacio na gracki budzet. Sta li sve izdrzavaju gradjani, pa oni ni ne znaju.

Društvene delatnosti
Društvene delatnosti
10 Avgusta, 2020 11:36 pm
Odgovori  sveti otac

Zašto Tojaga i Joca nisu procesuirani zbog projekta Źensko preduzetništvo gde su kao članovi projektne komisije dodelili donaciju Jocinoj źeni, a onda povukli odluku, pa su prebaĉeni na bolja radna mesta?
Ta mutljavina je dokazana, to svi znaju, postoji dokumentacija. Zašto tužilaštvo ne reaguje, prošlo je skoro dve godine?

Kosta
Kosta
11 Avgusta, 2020 9:43 pm

Eh, zašto? Pa da je samo to. Kolko ima kriviĉnih dela, broj um se ne zna.

Проститутки Бишкека
7
0
Ostavite komentar.x
()
x