Mladi u Leskovcu sve manje fizički aktivni

LESKOVAC

Iako brojne studije i istraživanja pokazuju da je redovna i adekvatna fizička aktivnost najbolja prevencija u očuvanju zdravlja, mladi u Leskovcu, a i generalno u Srbiji sve manje upražnjavaju istu. Dolazak novih tehnologija uzima danak, a rezultati bavljenja tinejdžera sportom nisu bili porazniji.

Sportski tereni u Leskovcu uglavnom zvrje prazni, pogotovo sa pojavom prvih malo hladnijih dana. Bez obzira da li su u pitanju naselja Solidarnost ili Rupe, ili pak Dubočica, Lamele ili Hisar, jedno je zajedničko-tereni su prazni i nema nikoga ko igra fudbal, košarku ili nešto treće. Nema one prepoznatljive buke karakteristične za sport, niti se čuje zvuk šutiranja ili tapkanja lopte. Nove tehnologije su uzele maha, pa će tako većina mladih danas pre bavljenja nekom fizičkom aktivnošću radije izabrati da ostane kući uz Instagram, Fejsbuk ili Snepčet. Kačenje slika i snimaka na društvenim mrežama i objavljivanje priča zamenili su postizanje golova i koševa, trčanje i druženje.

Na časovima fizičkog vaspitanja, mladi su prisutni uglavnom koliko moraju, rade koliko moraju, a u sportu kojim počnu da se bave kao predškolci ili osnovci uglavnom ostaju do početka srednje škole. Oni retki koji hoće da se bave fizičkom aktivnošću ili da igraju neki sport su uglavnom u manjini i neretko ne mogu da nađu nikoga ko bi im pravio društvo u tome. Uz razne izgovore (npr.hladno vreme iako su temperature prolećne ove zime), mladi pre ostaju kod kuće sa svojim pametnim telefonima u rukama skrolujući svoje Fejsbuk i Instagram profile, a tereni zvrje prazni i čuje se šapat vetra iako  je temperatura i do 16 stepeni Celzijusa ovog januara.

Ono što se da zaključiti je da je neophodno preduzeti mere na nivou obrazovanja kako bi se stepen aktivnosti kod mladih povećao. Ako se ima u vidu da je upravo fizička aktivnost preduslov zdravog života, postavlja se pitanje šta nas čeka u budućnosti.

Đorđe Stamenković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare