Mladi niški pravnici odlaze za Strazbur

NIŠ

Ekipa Moot court kluba Iustitia osvojila je prvo mesto na 17. Regionalnom moot court takmičenju, koje je održano u Višem sudu u Podgorici od  12. do 15. maja. Na takmičenju je učestvovalo 12 ekipa, iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije i Srbije, objavio je Pravni fakultet Univertiteta u Nišu.

  Plasman za Strazbur izborili su studenti iz Kluba Iustitia,  Maša Božinović, Anabela Saćipović, Mina Savić, Milica Ranđelović, Isidora Milenković i Vojin Ilić. Za takmičenje su ih pripremali docent dr Ivan Ilić i Dimitrije Andrejić, student doktorskih akademskih studija Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu.

                                „ Pobeda na ovogodišnjem takmičenju je šesta titula našeg moot court kluba, što ga čini najuspešnim na regionalnom takmičenju. Ovim uspehom nastavljen je niz uspeha, nakon prošlogodišnjeg prvog mesta na ovom takmičenju. Naša ekipa je pobedom na takmičenju stekla učešća na jubilarnom desetom Trans – evropskom superfinalu, koje će biti održano u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu krajem novembra ove godine, na kome će se takmičiti sa pobednikom takmičenja blizanca u Nordijskoj Uniji“, navodi se tesktu.

                               Finale je održano u velikoj sudnici višeg suda u Podgorici, pred sedmočlanim većem sudija Evrpskog suda za ljudska prava kojim je predsedavala Ivana Jelić, sudija Crne Gore, a u čijem sastavu su još bili Jovan Ilijevski, sudija Severne Makedonije, dr Davor Derenčinović, sudija Hrvatske, Stephanie Mouru Vikstrom, sudija iz Monaka, Lorraine Schembri Orland, sudija Malte, Frederic Krenc, sudija Belgije, i dr Boštjan Zupančič.

                              „ Naša ekipa je u svojoj grupi zauzela prvo mesto u kvalifikacijonoj grupi, gde je bila bolja od ekipa Discretio Pravnog fakulteta u Splitu i Abea, Pravnog fakulteta u Baljoj Luci. U polufinalnoj grupi, naša ekipa je bila bolja od ekipa Henrik Steska Pravnog fakulteta u Ljubljani  i ekipe Gavro Vuković Pravnog fakulteta UDG u Podgorici. U finalnom dvomeču, naš tim je osvario pobedu nad ekipom Pravnog fakulteta u Sarajevu, pod nazivom, Iudex, koja je osvojila drugo mesto. Treće mesto je osvojila ekipa Pravnog fakulteta u Ljubljani“, kažu na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare